Potpisani ugovori za grabuljaste transportere za potrebe RMU „Kakanj“, „Breza“ i „Zenica“ čija vrijednost prelazi cifru od 1,6 miliona KM bit će prvi posao izveden u režiji novoosnovane firme TTU „Energetik“ d.o.o Tuzla. Senzacionalnim potpisivanjem ugovora preduzeće je proglašeno zvanično otvorenim.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici Vlade Federacije na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, predstavnici Vlade TK, predstavnici JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, rudnika „Banovići“, te direktori rudnika iz Koncerna.

Tim povodom je premijer Novalić izjavio da je firma vraćena na pravi put, a dio radnika na svoja radna mjesta. Najavio je nastavak proizvodnje prepoznatljivog brenda i pozitivne efekte kao logičan slijed ovog projekta.

-Trenutno je u firmi TTU „Energetik“ angažovano oko 50 radnika, a do kraja godine očekuje se i proširenje kapaciteta zaposlenih na 120. Raduje me što je preduzeće stiglo na kraj jednog lošeg i da je na početku boljeg vremena – kazao je federalni premijer Novalić.

Zadovoljstvo sklopljenim poslovima izrazio je i direktor JP „Elektroprivreda BiH“ Bajazit Jašarević koji je naveo da će energetskom sektoru Bosne i Hercegovine ova firma itekako biti od pomoći i da shodno tome treba uložiti velike napore da se održi, ali i razvije. Smatra da je preduzeće u rukama ljudi koji su svjesni njegove važnosti i koji će svoj angažman usmjeriti isključivo ka zajedničkom interesu.

-Ovo je novi rođendan tuzlanskog TTU-a i vrijeme je da se donedavno posrnuloj firmi vrati stari sjaj. Vrijeme je za pozitivnu priču, nove projekte i nova zapošljavanja – rekao je premijer TK Bego Gutić.

Iako je formiranje zajedničkog preduzeća između JP „Elektroprivreda BiH“ i RMU „Banovići“ započelo u novembru prošle godine nedavno sklopljeni posao definitivno je pečat konkretne i efektne saradnje. Rudnici u BiH nakon izvjesnog vremena ponovo će imati priliku opremu nabavljati od domaćih proizvođača, sa bliže lokacije, uz bržu isporuku i provjeren kvalitet.