RMU „Banovići“ d.d. Banovići ovim putem želi informisati javnost, odnosno demantovati netačne navode objavljene jučer, 20.07.2022. godine u 18h na portalu Capital.ba pod naslovom „Vučić kupio sav ugalj u BiH, građani će se smrzavati“, u kojima se iznose neprovjerene, a samim tim i netačne informacije koje direktno narušavaju ugled naše kompanije.

Upravo iz tog razloga primorani smo reagovati na ovaj način i javnosti prikazati pravu sliku stanja poslovanja rudnika „Banovići“ .

Naime, u objavljenom tekstuse navodi kako u RMU „Banovići“ već 20 dana nijedan kamion, osim onih iz Srbije, ne može stati u red za utovar, da Srbija ima narudžbu od dva miliona tona uglja, te da njihovi kamioni dovoze japiju za Rudnik, a odvoze ugalj. Takođe navode da ni radnici koji su ugalj uzeli umjesto regresa ne mogu da ga dobiju.

Oštro demantujemo pomenute navode i tvrdimo da nijedna od navedenih stavki vezana za rudnik Banovići nije istinita.

Zbog povećane potražnje za ugljem izazvane krizom sa energentima u cijelom svijetu, stvorene su veće gužve i čekanja pri utovaru uglja, ali tvrdimo da svi kupci u našoj kompaniji imaju podjednak tretman i da se dogovorene količine uglja izvoze po planu.

Da se informacije koje je navodno dao vozač kamiona ne odnose na naš Rudnik, na samom početku potvrđuju iznešene tvrdnje; da se kamionima iz Srbije dovozi japija za Rudnik, i da tona uglja trenutno košta 128 KM. Naime, rudnik „Banovići“ potrebnu građu nabavlja isključivo od firmi sa područja TK, a trenutno tona banovićkog uglja košta 180 KM.

Mi sa JP „ Elektroprivreda Srbije“ imamo sklopljen ugovor za isporuku 100.000 tona uglja, od čega ćemo u ovoj godini realizovati oko 50%, te ugovore sa drugim kompanijama u Srbiji u količini od 150.000 tona. Napominjemo da je 90% riječ o uglju koji zbog niže kalorijske vrijednosti ne odgovara našem tržištu, odnosno našim termoelektranama.

Želimo istaći i to da radnici rudnika „Banovići“ ne uzimaju ugalj umjesto regresa. Svim radnicima Rudnika omogućena je kupovina uglja koju plaćaju u nekoliko mjesečnih rata.

Šta je stvarni motiv, u tekstu pomenutog „vozača kamiona“ i da li on uopšte postoji mi to ne znamo. Ono što znamo je da u proteklih nekoliko mjeseci ulažemo maksimalne napore da ugljem obezbijedimo naše kupce i strateške partnere i da smo do sada u tome vrlo uspiješni.

Nijedan strateški partner niti kupac banovićkog uglja nije i neće biti oštećen po pitanju isporuke i poštivanja potpisanih ugovora, što u konačnici znači da ni BH tržište nije energetski ugroženo, barem kada je u pitanju naš ugalj.

Napominjemo da RMU „Banovići“ d.d. Banovići na godišnjem nivou proizvede 1.550.000 do 1.600.000 tona uglja. Zaključno sa današnjim danom (21.07.2022. godine), na tržište je plasirano 753.511,37 tona separisanog uglja, od čega 51.000 tona za tržište Srbije.

Ovim putem molimo sve one koji žele pisati o poslovanju rudnika „Banovići“, da prije nego što informacije plasiraju u javnost, provjere tačnost navoda i traže adekvatne izvore, kako ne bi došlo do širenja dezinformacija, koje bi zbunile javnost ali i dovele do narušavnaja ugleda naše kompanije.