U sjedištu Uprave rudnika „Banovići“ 22. marta potpisan je Ugovor o nabavci i montaži transportnog sistema za otkrivku na površinskom kopu Turija. Ugovor vrijedan 11,5 miliona KM potpisan je između Rudnika mrkog uglja „Banovići“ d.d. Banovići i Konzorcija firmi na čelu sa Tvornicom transportnih uređaja „Energetik“ d.o.o. Tuzla. Pored TTU „Energetik“-a Konzorciji čine još dvije firme sa područja Tuzlanskog kantona „Deling“ d.o.o. Tuzla i „Rudarski institut“ d.d. Tuzla, te poljska firma FTT WOLBROM.

Ugovor u ime Rudnika potpisao je direktor dr. Munever Čergić i izvršni direktor za investicije i razvoj Elvir Jamaković, dok je u ime TTU „Energetik“-a Tuzla Ugovor potpisao direktor mr. Almir Zulić.

Riječ je o izgradnji dijela sistema za transport jalovine sa površinskog kopa Turija na površinski kop Čubrić gdje je planirano i šljačište buduće termoelektrane. Ovo je veoma značajno ulaganje za Rudnik, jer će nakon realizacije i pokretanja ovog dijela transportnog sistema biti moguće proizvesti oko 2 miliona tona uglja, što je trenutno više u odnosu na potrebe tržišta.

-Projekat je zvaničan početak velikih ulaganja u rudnik „Banovići“, koja su neophodna kako bi u narednom periodu podigli proizvodne kapacitete na otkrivci a samim time i na uglju. Nastojimo spremni dočekati početak rada termoelektrane kada ugljem budemo snabdjevali i termoelektranu u Banovićima i termoelektranu u Tuzli. U tekućoj godini planirali smo uložiti preko 50 miliona KM kako bi sve navedeno sproveli u djelo. - rekao je direktor rudnika „Banovići“ dr. Munever Čergić.

Poptisani Ugovor je i najveća dosadašnja saradnja između Rudnika i TTU „Energetik“-a, izuzetna poslovna prilika, te uvertira za dalju poslovnu saradnju ove dvije firme.

-Velika je čast reći da je TTU „Energetik“ samo godinu dana od osnivanja spreman preuzeti jedan ovako kompleksan projekat i zajedno sa partnerima isti završiti na najbolji mogući način. Mi ćemo raditi na projektovanju i ugradnji sistema za transport u kompletu, odnosno trasu dugu 3,4 km kroz koju će se protezati tri gabaritna trakasta transportera velikih kapaciteta. – kazao je direktor TTU „Energetik“ Tuzla, Almir Zulić.

Sastanku su kao podrška poslovnoj saradnji dvije domaće kompanije prisustvovali i predstavnici Vlade TK na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem.

-Drago mi je što prisustvujem ovakvom jednom događaju posebno zbog toga što se Ugovor sklapa između dvije domaće firme. Ovo je dokaz da postoji mogućnost ugovaranja velikih poslova između firmi sa Tuzlanskog kantona. Imamo sve potrebne resurse i sposobnost da ojačamo privredu Kantona, samo je potrebno uporno raditi na tome. – rekao je premijer TK gospodin Suljkanović.

Kompletna realizacija projekta očekuje se do kraja naredne godine kada će biti stvoreni uslovi za prevoz oko 6.000 tona jalovine na sat, što će značajno ubrzati radove i smanjiti troškove transporta. Predviđanja su da će po izgradnji ovog sistema uštede na godišnjem nivou iznositi oko 20 miliona KM.