Početkom godine na plato „Površinske eksploatacije uglja“ u ugovorenom roku pristigli su dijelovi dva nova damper kamiona marke Belaz kapaciteta 135 tona. Damperi nabavljeni u Bjelorusiji koštali su 5.264.415 KM, a za njihovu montažu bio je zadužen dobro obučen tim ljudi sa ovog pogona.

-Radnici pogona „Površinska eksploatacija uglja“ uz svoje znanje, zalaganje i neizmjernu volju za radom uspjeli su okončati veoma težak i zahtjevan posao, te završiti montažu i pustiti u rad dva nova kamiona Belaz 75131. Radnici su pored obimnog posla servisa i popravki postojećih kamiona u svakodnevnom održavanju za nepunih mjesec dana završili i ovaj posao. – kazao je Jasmin Kahrimanović, zadužen za mašinski dio posla pri montaži kamiona.

Procesom montaže rukovodio je Šehval Lapandić, dok je njegov zamjenik bio Mirsad Bećić. Elektro poslove pod nadzorom je držao Eldin Rizvić, a nadzor nad montažom od strane prodavca držao je Mišo Mihajlo Macelj.

Vođeni iskustvom montiranja ranije nabavljenih kamiona radnici su posao mogli završiti mnogo ranije, ali zbog loših vremenskih uslova i otežanog rada na otvorenom, montiranje kamiona je prolongirano. Već sredinom aprila u probni rad su pušteno dva potpuna nova kamiona, koji su raspoređeni na kopove Rudnika kako bi pojačali kapacitet utovara, prevoza i odlaganja uglja i jalovine.

Trenutno na kopovima Rudnika na transportu uglja i otkrivke radi 21 kamion marke Belaz i 5 kamiona marke Terex, što je dovoljan broj za planirano podizanje proizvodnje, uzimajući u obzir da će se u skorije vrijeme dobar dio jalovine prebacivati i transportnim sistemom.

Prvi Belaz kamioni kupljeni su 2005. godine i kroz godine rada su opravdali svoju nabavku. Pojednostavljeni sistem upravljanja i savremena oprema glavni su razlog zbog koga se i kasnije pristupalo nabavci upravo ove marke dampera. Opravdanost se vidi i kroz lakše održavanje kamiona i nabavku rezervnih dijelova.

Pojačanje na „Površinskoj eksploataciji uglja“ stiže i kada su u pitnaju bageri. Pokrenuta je procedura i završen tender za nabavku dva nova hidraulična bagera marke Liebherr zapremine kašike 18 metara kubnih, koji bi već u ovoj godini trebali započeti svoj proizvodni proces.