Od davnina za Banoviće se vežu dječijim rukama izgrađena pruga Brčko – Banovići i velika rudna bogatstva, koja su svojevremeno bila i jedina asocijacija na mali rudarski gradić. Vremenom se otkrivaju nove vrijednosti i ljepote grada, koje su privlače pažnju šire javnosti.

Malo je onih koji nisu čuli za banovićkog “Ćiru”, parnu lokomotivu 55-99 rekonstruisanu i vraćenu u život od strane radnika Rudnika koja je brzo postala jedan od prepoznatljivih simbola Banovića. Da bi vidjeli Ćiru istinski zaljubljenici željeznica pređu i po nekoliko hiljada kilometara.

Nakon 35 godina, koliko je Ćiro služio samo kao eksponat, odlučeno je da se obnovi i vrati u prvobitnu funkciju. Zaljubljenicima željeznice ponovo je na raspolaganje vraćena jedinstvena parnjača u svijetu, sa dva preuređena vagona, koji omogućavaju prevoz oko pedeset turista. U cilju zadovoljavanja različitih očekivanja posjetioca uređeni su i panoramski vagoni.

Za poseban doživljaj vožnje parnom lokomotivom uskim kolosijekom potrebno je izdvojiti 1 KM, dok je za najmlađe obezbijeđen besplatan prevoz, što je dokaz da se aktivnosti ne temelje na stvaranju profita nego na ljubavi prema željeznicama i nastojanju da se održe postojeće svjetski poznate vrijednosti.

Fotografiju neprevaziđenog “Ćire” iz Banovića nedavno su u sklopu edukativnog izleta u javnost poslali i učenici osnovnih škola iz Banovića. Okupljeni oko mašinovođe mališani su slušali priče o starom vozu i eksponatima izloženim u Muzeju rudnika “Banovići” nakon čega je došlo vrijeme za početak avanture. Pisak lokomotive označio je vrijeme kretanja u obilazak prelijepog krajolika uz rijeku Oskovu, što je svakako bio poseban doživljaj.

Banovićani ali i mnogobrojni posjetioci vrednuju ideju ovakvog projekta, oživljavanje historijski poznate lokomotive, koja i novim generacijama pruža mogućnost da dožive posebno iskustvo vožnje parnjačama.

Naša lokomotiva postala je brend. Brend koji je sam sebe stvorio i osigurao ugledno mjesto u historiji razvoja željeznice.