MJESEČNI PLAN PREBAČEN ZA NEŠTO VIŠE OD 15.000 TONA UGLJA

Ostvarenje proizvodnje uglja i otkrivke u rudniku „Banovići“, kao i pouzdano snabdijevanje potrošača odvija se planiranim tokom, a u prošlom mjesecu zabilježeni su i određeni prebačaji na proizvodnji uglja u iznosu od 15.338 tona. Mjesec mart, odnosno prvi kvartal ranijih godina bio je u znaku najniže godišnje proizvodnje, zbog niskih temperatura i manje potražnje za ugljem. Međutim, ove godine napravljen je izuzetak pa je uslijed povoljnijih uslova rada, pravovremenog djelovanja i angažovanja svih uposlenika, plan proizvodnje uglja prebačen preko 11%. Svi proizvodni kapaciteti rudarskog sektora bilježe rast proizvodnje u poređenju sa rezultatima iz prethodnih godina.

Za trideset i jedan dan mjeseca marta realizovano je 929.854 metara kubnih otkrivke, što je neznatno ispod plana, a kako je već pomenuto više u odnosu na prethodnu godinu.

Prebačaj plana nastavljen je i u prvoj polovini mjeseca aprila, kada je na površinskim kopovima zabilježena proizvodnja uglja u iznosu od 71.429 tona, što je 8,5% iznad plana i realizovano 470.270 m3 otkrivke. Kao što je poznato od 28. marta Rudnik radi u vanrednim okolnostima zbog izbijanja požara u jami „Omazići“, zbog čega je u potpunosti obustavljena proizvodnja iz ovog pogona. Tako je velika obaveza i odgovornost pala na površinske kopove, koji u narednom periodu, do saniranja stanja u jami, moraju nositi cjelokupnu planiranu proizvodnju na nivou Rudnika.

Trenutno problema na površinskim kopovima nema, obzirom da je plan proizvodnje uglja ispunjen pa i prebačen, to je dobar indikator da će se u narednom periodu održati stabilan plasman ugovorenog uglja prema potrošačima.

Da bi se odgovorilo svim zahtjevima do kraja godine potrebno je održati pogonsku spremnost proizvodnih kapaciteta, uspiješno izvođenje remonta i tekućeg održavanja mašina i opreme, te smanjiti vrijeme trajanja neplaniranih zastoja.

Izvršni direktor za tehničke poslove Elvir Jamaković apeluje na zaposlenike da u ovim otežanim uslovima rada pokažu solidarnost i posvećenost poslu.

- U vremenu koje nam predstoji neophodno je da kolegama iz rudnika Podzemna eksploatacija uglja damo sveobuhvatnu podršku. Najbolja podrška treba da se ogleda u maksimalnom zalaganju pri izvršavanju radnih obaveza definisanih u opisu poslova, te da svoje znanje, volju i iskustvo usmjerimo na povećanje produktivnosti rada – rekao je Jamaković.

I pored problema prouzrokovanih pandemijom korona virusa, koja svima otežava rad, kao i nemilih događaja nastalih u jami „Omazići“, ni u jednom momentu nije ugrožen proces proizvodnje, što je dokaz da stručni, vrijedni i predani radnici postižu dobre rezultate u svim uslovima rada.


Kada su u pitanju rezultati sa početka tekuće godine može se konstatovati da je tokom janura došlo do blagog pada proizvodnje uglja i otkrivke uslijed nepovoljnih vremenskih uslova, niskih temperatura i čestih padavina. Proizvedeno je 119.438 tona uglja, a u istom periodu realizovano i 869.660 metara kubnih otkrivke.

Navedeni zaostatak sa samog početka godine nadoknađen je tokom mjeseca februara kada je proizvedeno 939.845 metara kubnih čvrste mase, odnosno zabilježen prebačaj na otkrivci. U tom periodu zabilježen je rast i na proizvodnji uglja kada je proizvedeno 127.817 tona separisanog uglja.