DOGOVOREN NAČIN SANIRANJA ZATEČENIH DUGOVANJA I REALIZACIJE ODREĐENIH INVESTICIONIH ULAGANJA

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i Federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić prije nekoliko dana boravili su u posjeti rudniku Banovići, gdje su zajedno sa Nadzornim odborom i upravom Društva održali radni sastanak.

Glavna tema sastanka bio je proces stabilizacije ovog privrednog društva ali i veliki investicioni planovi za naredni period.

Federalna vlada dala je punu podršku novoj Upravi vezano za dalji rad, razvoj i modernizaciju Rudnika.

Izgradnja termobloka bi dugoročno osigurala egzistenciju RMU „Banovići“

Premijer Fadil Novalić istakao je nakon sastanka da je rudnik Banovići jedan od najvažnijih rudnika u FBiH koji je rentabilan, dok drugi rudnici imaju probleme.

"Ovdje smo jasno kazali koja je politika Vlade FBiH, a s druge strane smo jasno vidjeli šta su mogućnosti Rudnika. Moramo biti svjesni da nijedan grad ne zavisi više od rudnika kao Banovići i to povećava naš prag osjetljivosti prema njemu. Neće biti povučeni nikakvi potezi koji bi eventualno ugrozili makar jednog uposlenika, ali je jasno da moramo ići prema novim investicijama, odnosno kupcima i ponovo pokrenuti inicijativu za izgradnju termobloka koji bi dugoročno osigurao egzistenciju RMU Banovići. Mi ćemo biti faktor stabilnosti svih rudnika, pa i ovoga ovdje, poručuje Novalić.

Pronađeno kreditno riješenje za nabavku trakastog transportera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić naglasio je da je sa Upravom banovićkog Rudnika nastavljena dobra saradnja, te da je na današnjem sastanku dogovoreno na koji način će zaduženja RMU “Banovići” iz prethodnog perioda biti sanirana.

„Ovo je nastavak dobre saradnje s novom Upravom. U Sarajevu smo ranije definisali određene probleme, a u međuvremenu smo skupa s Upravom i Nadzornim odborom pomogli rješavanje kredita vezano za nove investicije, odnosnoveznog transportera. Danas smo informisani o novim zaduženjima prije odlaska stare Uprave, te smo dogovorili način na koji ćemo ih sanirati. Razgovarali smo i o angažmanu nove Uprave vezano za sastanak s upravom SisecamSodom Lukavac, koji imaju potrebu za skoro 800.000 tona uglja na godišnjem nivou. Potrebno je stupiti u kontakt s njima i dogovoriti saradnju, kako bismo im iduće godine već plasirali ukupnu količinu uglja", izjavio je federalni ministar eneregetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić.

Prvi put u poslijeratnom periodu Rudnik posluje pozitivno u prvih šest mjeseci godine

Nakon sastanka u izjavama za medije istaknuto je da se ovo Društvo sada nalazi u povoljnijem položaju nego je to bilo prilikom preuzimanja dužnosti sredinom maja tekuće godine.

„Prvi put poslije 1995. godine poslujemo pozitivno u prvih šest mjeseci, gdje je bio planiran gubitak od 4,2 miliona KM, ali mi smo ostvarili plan sa 500 hiljada KM dobiti”, naveo je na početku obraćanja Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU ”Banovići”.

"Danas smo između ostalog predstavili i ključne probleme koje nam je ostavila prethodna Uprava rudnika, a vezano za kreditna zaduženja te ugovore koje su potpisali neposredno prije našeg dolaska. Prethodna uprava je rudnik ostavila u stanju zaduženja od skoro 50 miliona KM, a veliki problem je nastao vezano za kredit od devet miliona maraka koji je podignut u komercijalnoj banci za tekuću likvidnost. Zbog neizvršenja obaveza, sada Rudnik mora plaćati kamate koje mjesečno iznose 30.000 KM. Taj kredit smo prolongirali do Nove godine. Također, problem su i dva ugovora koje je potpisala prethodna uprava, a odnose se na odlagač od 15,7 miliona KM i transporter vrijednosti 4,7 miliona KM. Naime, oni nisu osigurali sredstva te je nama ostavljeno da to riješavamo, dodao je Kudumović.

U procesu prestruktuiranja Rudnika nijedan radnik ne smije ostati bez posla

Tokom sastanka bilo je razgovora i o procesu prestruktuiranja Rudnika, a predsjednik Nadzornog odbora Rudnika Bego Birparić, izjavio je da se u prestruktuiranje treba ići, ali tako da se mora pridržavati pravila da svako radno mjesto bude stabilno, te da nijedan radnik ne ostane bez posla.

"Trebat će nam podrška Razvojne banke za sve investicije koje su sada u toku i iznose skoro 67 miliona maraka za 2020. godinu, a u trogodišnjem planu one iznose blizu 107 miliona KM. RMU „Banovići“ je praktično u drugom poluvremenu kada izlazi iz faze plitkih ili srednje plitkih kopova, ulazeći u one dublje. Zbog toga se mora mijenjati tehnologija i taj proces ide u ovoj i slijedeće dvije godine“, kazao je Birparić.Razgovori sa potencijalnim investitorima o projektu izgradnje TE biće obavljeni u narednih 60 danaKada je riječ o termoenergetskom bloku u Banovićima, rečeno je da se projekt može realizirati na osnovu strateškog partnerstva, jer finansijski pokazatelji nakon promjene Uprave rudnika pokazuju da se ovo Društvo kreditno ne može zadužiti i ispoštovati kompletnu investiciju. Predloženo je nekoliko mogućnosti, a u narednih 60 dana obavit će se razgovori s potencijalnim investitorima

Svi akteri sastanka zadovoljni su postignutim dogovorima jer se njima garantuje kontinuitet proizvodnje, nove investicije i opstanak radnih mjesta.