Rudari RMU „Banovići“ d.d. Banovići jutros su iskopali milionitu tonu uglja i na simboličan način parnom lokomotivom otpremili prema Separaciji.

Iskopanom milionitom tonom uglja nastavljena je dobra proizvodnja, što je svojevrsna najava i za ispunjenje godišnjeg proizvodnog plana.

U odnosu na prošlu godinu, milionita tona uglja proizvedena je nekoliko dana ranije, što je zajednički rezultat nesebičnog zalaganja rudara i menadžmenta Rudnika.

- Ovo je za nas veoma značajan rezultat, jer proizvesti milionitu tonu uglja u mjesecu avgustu nekoliko dana prije nego smo to učinili prošle godine je za svaki respekt. Milionita tona uglja nije samo simbolična važnost, daje nam dodatno samopuzdanje i potvrđuje da radimo ispravno. Prošle godine proizvedene su i plasirane rekordne količine uglja, a mišljenja sam da ćemo ove godine napraviti i bolji rezultat. Pored izuzetno dobrih rezultata na proizvodnji uglja, ove godine ipak imamo problem finansijske prilike uzrokovan eksplozijom cijana imputa. Cijena nafte, eksploziva, rezervnih dijelova, repromaterijala, kao i povećani troškovi za plate radnika prouzrokovali su da i pored ostvarenih prihoda, koji su za 12 milona KM veći u odnosu na prethodnu godinu, ne možemo pokriti trenutne troškove. U slučaju da je samo cijena nafte, ne uzimajući u obzir ostale troškove, ostala na prošlogodišnjem nivou danas bi govorili kako će ova godina i sa aspekta finansijkog rezultata biti jedna od najuspješnijih – rekao je direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići Elvir Salihović.

Salihović navodi da postoji i problematika vezana za investicije iz ranijeg perioda, koje su upitne sa aspekta trenutne opravdanosti i koje onemogućavaju razvoj i zanavljanje neophodne opreme.

Znatno bolji proizvodni rezultati očekuju se od mjeseca oktobra, kada će u punu funkciju biti vraćena jamska proizvodnja uglja i osiguran bolji kvalitet uglja.

Kontinuirana proizvodnja i dobri rezultati posebno su značajni u periodu povećane potražnje za ugljem i svakodnevnim tržišnim promjenama. Rudnik „Banovići“ godinama unazad važi za lidera u svojoj branši, zbog čega su i u ovo teško vrijeme velika očekivanja usmjerena na proizvodnju banovićkog uglja.

Bitno je napomenuti da se vrši redovna isporuka uglja prema strateškim partnerima, domaćem i ino tržištu, a samim tim i redovno snabdijevanje energetskog sistema Bosne i Hercegovine.