Rudnik „Banovići“ je na dostojanstven način ispratio sve one koji su prethodnih 40 godina pošteno i časno radili i zaključno sa ovom godinom stekli uslove za penzionisanje. U sklopu 21. decembra Dana rudara BiH organizovan je ispraćaj za 160 bivših uposlenika Rudnika, što je ujedno i najveći broj penzionisanih radnika od poslijeratnog perioda.

Na tradicionalnom mjestu okupili su se penzioneri svih pogona Rudnika koji su uz ručak, ugodno druženje, muziku i prigodne poklone obilježili ovaj svečani dan.

Na prijemu u ime rukovodstva Rudnika govorio je Emir Rahmanović predsjednik Komisije za ispraćaj penzionisanih radnika u 2017. godini, te im ovom prilikom zahvalio na angažmanu i doprinosu koji su dali preduzeću uz iskrenu želju da penzije koje su zaradili još dugo godina koriste u zdravlju. Penzionerima su uručeni i pokloni, ručni sat sa posvetom i rudarski štap.

Mnoge generacije porodica iz ovog rudarskog grada provele su svoj radni vijek u podzemnim tunelima i na kopovima Rudnika. Sada je vrijeme za one mlađe.

U penziju na ovogodišnji Dan rudara bez odsustvovanja i bolovanja ide i Darinka Žerić.

-Iako se nekada činilo nedostižno sretna sam što sam uspjela dočekati da proslavim 40 godina rada u ovom kolektivu. Za Rudnik će me vezati samo divne uspomene, dobro društvo, odnos prema radnicima i uslovi u kojima smo radili. Kao mašinski tehničar od 1977. godine obavljala sam poslove tehničke pripreme po pogonima, najviše na Bešinu i Čubriću. Ovom prilikom pozdravila bih sve radnike Rudnika, a penzionerima poželjela redovnu penziju, lijep život i dobro zdravlje, a sve ostalo što im nedostaje vjerujem da će nadomjestiti. – kazala je Darinka Žerić.


Sa 40 godina staža iz sebe Senad Husanović započinje novu životnu etapu. Na tzv. „treće doba“ se još uvijek privikava i kako kaže nije jednostavno, jer je samo do prije nekoliko mjeseci napredak Rudnika pratio sa svog radnog mjesta.

-Davne 1982. godine počeo sam raditi u jami „Omazići“. Radni vijek je tekao normalno sve do 1995. godine kada sam nastradao i postao invalid rada, zbog čega pamtim i dobre i loše radne dane, ali takva je situacija u rudnicima. Napunio sam 38,5 godina radnog staža u Rudniku i 1,5 godinu tokom rata. Danas sam tu sa pomiješanim osjećanjima. Teško je zaboraviti na radnu obavezu, ali sigurno ću i u penziji pronaći adekvatnu zanimaciju poput planinarenja i rekreacije. – rekao je Senad Husanović

Od električara iz „Površinske eksploatacije uglja“ do šefa opštih poslovau pogonu „Željeznički transport“ put je kojim je kroz 40 godina rada prošao Sead Talović.

-Svoj radni vijek započeo sam 1976. godine u Hrvatskoj, zatim u Koksari u Lukavcu. Poslije toga sam došao u rudnik „Banovići“ gdje ostajem sve do danas kada sam zvanično ispraćen kao penzioner ovog kolektiva. Prvo sam radio u pogonu „Površinska eksploatacija uglja“ kao električar, zatim sam prešao u pogon „Željeznički transport“ odakle sam i penzionisan sa mjesta šefa za opšte poslove. Govorili su mi da će biti teško kada dođe ovaj dan, al mogu reći da su utisci pozitivni. Ovo je prirodan slijed događaja i drago mi je da sam doživio penziju. Sada za mene počinje drugačiji način života, opušteniji i mirniji. – rekao je Sead Talović.Prvo radno mjesto dobro pamtim. Nije bilo svejedno, oči i uši morale su dobro da se otvore, počinje svoju priču Adem Brčaninović.

-Počeo sam raditi kao fizički radnik u jami „Omazići“ sve do prebacivanja na mjesto električara 1983. godine. Tih osamdesetih godina rad u jami bio je znatno teži i naporniji nego danas, ali niko od nas se nije štedio. Kao mladi radnik nisam znao za bolovanje i slobodne dane sve do nesretnog rata kada sam postao ratni invalid. Povratkom u Rudnik nisam bio u mogućnosti raditi stare poslove, pa sam preraspoređen na rad u lampari, a zatim i u magacinu gdje sam i dočekao penziju. Radni vijek ću pamtiti po dobrom, druženje sa kolegama je bilo posebno. Uvijek sam bio na strani radnika, što govori i moje dugogodišnje članstvo u Sindikatu rudnika i moja „titula“ predsjednika Sindikata podružnice „Podzemna eksploatacija uglja“. Smatram da sam ostavio pečat u ovom Rudniku, što kroz rad, što kroz sindikalne aktivnosti. Jedan od poslijednih projekata urađenih na moju inicijativu je i prošlogodišnja izgradnja spomenobolježja poginulim radnicima Rudnika „Podzemna eksploatacija uglja“. – kazao je Adem Brčaninović.