PLANIRANI REMONTI I PRIPREMA POSTROJENJA ZA NADOLAZEĆI PERIOD

Iz dosadašnje prakse poznato je da su mjesec oktobar i novembar najistaknutiji kada je u pitanju proizvodnja i plasman uglja. To je i period nadoknade eventualnih zaostataka i u konačnici period ispunjenja godišnjih planova. Iz tog razloga na pogonu Separacija počeo je veliki remont mašine taložnice i zamjena dotrajalog cjevovoda fi 800. Pomenuti remot takođe će obuhvatiti i zamjenu tri gumena transportera a sve ucilju poboljšanja pouzdanosti opreme. To je obiman posao koji će uveliko ovisiti i o vremenskom roku demontiranja i montiranja cjevovoda, kao i broju radnika raspoređenih na ovaj posao. Prema procjenama radnicima na Separaciji biće potrebna i pomoć bravara i varioca sa drugih pogona. Remont će trajati oko 20h, kada će proizvodnja na Separaciji biti u potpunosti zaustavljena, a ugalj će se isporučivati sa depoa, isključivo za potrebe termelektrane Tuzla.

Neznatni zaostaci na proizvodnji uglja u odnosu na prethodne godine

Proizvodnja uglja na osnovu šestomjesečnog izvještaja o poslovanju kretala se u okvirma planiranih, odnosno bila je manja za tek 10.000 tona što je zanemarivo i lako nadoknadljivo, uzme li se u obzir da se još uvijek nije ušlo u period najveće proizvodnje.

Poređenja radi prethodnih godina u periodu od 8 mjeseci Rudnik je znao biti u zaostatku od jedne mjesečne proizvodnje koja se u prosjeku kreće od oko 140.000 tona uglja. Trenutni zaostatak za 8 mjeseci iznosi oko 35.000 tona uglja. Razlog ovogodišnjeg boljeg stanja je pouzdanost rada strojeva, blagovremeno uviđanje i otklanjanje kvarova, te preventivno djelovanje.

Da bi se u narednom periodu izbjegla problematika koja izaziva podbačaje na proizvodnji osim blagoveremenog uočavanja problema potrebno je na vrijeme pribaviti i potrebne rezervne dijelove. U posljednje vrijeme na ovom pogonu postoje problemi vezani za nedostatak ležajeva koji bi mogli dovesti do smanjenja proizvodnje pa i određenih zastoja. Nabavka ležajeva je u proceduri, ali isporuka kasni zbog otežanog procesa javnih nabavki, odnosno ulaganja žalbi učesnika tendera.

Kada su u pitanju investiciona ulaganja u ovaj pogon u procesu nabavke je i primarna drobilica. Tender je otvoren, a isporuka drobilice očekuje se početkom naredne godine.

Isporuka uglja kreće se u okviru plana, pandemija korona virusa pravila određene zastoje

Poznato je da se najveće količine uglja iz rudnika “Banovići” isporučuju za termoelektranu Tuzla, u prosjeku 1.100.000 tona godišnje. Prethodnih godina termoelektrana je uzimala banovićki ugalj i mimo Ugovora, međutim, od marta mjeseca ove godine od kako je nastupila pandemija virusa isporučuju se samo dnevne ugovorene količine. Takođe problema sa isporukom bilo je i kada je u pitanju „Alumina“ d.o.o. Zvornik, gdje su napravljeni određeni zaostaci zbog uticaja virusa. Smanjena isporuka njihovih proizvoda odrazila se i na Rudnik, kao i određeni remonti zbog kojih nisu bili u mogućnosti deponovati veće količine uglja.

Kada je u pitanju inostrano tržište redovna godišnja isporuka vrši se za firmu RoRo iz Srbije. Isporuku na ino tržište otežavale su i zabarane na granicama, posebno u mjesecu martu i aprilu.

Stanje na pogonu Separacija je dobro, od početka godine nije bilo značajnijih problema i zastoja. Uhodana ekipa radnika posao radi najbolje što može, svi su uvezani pa je na taj način mnogo lakše održavati kontinuirani proizvodni proces. Prati se rad, obilaze radilišta i na vrijeme organizuje zastoj za popravke.