PUNA PODRŠKA UPRAVI DRUŠTVA U PROCESU SANIRANJA POŽARA I SPREČAVANJU DESTABILIZACIJE RUDNIKA

Četa za spasavanje rudnika „Banovići“ došla je do požarišta u jami „Omazići“ i u toku je gašenje požara, poručio je juče direktor rudnika Fadil Kudumović okupljenim rudarima.

Naime, juče je došlo do spontanog okupljanja rudara ispred Direkcije Društva, koji su pružili nesebičnu podršku Upravi Društva u ovoj teškoj situaciji koja je nastala kao poljedica izbijanja požara u jami.

Danima unazad u medijima kruže dezinformacije da je za novonastalu situaciju najvećim dijelom kriva Uprava Društva, da su tokom požara napravljene nesagledive materijalne štete i da je upitan posao za veliki broj rudara.

Gledajući situaciju u prethodnih nekoliko mjeseci i borbu Uprave oko stabilizacije Rudnika rudari su ovim potezom željeli pokazati da vjeruju radu aktuelne Uprave i da neće dozvoliti destabilizaciju preduzeća i narušavanje međuljudskih odnosa.

Komorati su jednoglasno poručili da je stanje u rudniku vrlo dobro. posebno posljednjih nekoliko mjeseci i da situacija koja se desila ne smije dovesti rudare do podjele, jer od ovog posla zavise svi. Samo jedinstvom mogu spriječiti one koji pokušavaju ovu tešku situaciju iskoristiti u političke svrhe i vlastitu promociju.

Okupljene rudare pozdravio je direktor Rudnika Fadil Kudumović i istinski im se zahvalio na pruženoj podršci i prilici da spase ugled, kredibilitet i dalju namjeru destabilizacije ovog preduzeća, naglašavajući da je ovo podrška istinskih i pravih rudara, koji brinu o svom rudniku. Pozvao ih je da ne nasijedaju na razne provokacije plasirane putem medija i onihzaduženih za opstrukciju, te naveo da jedino radom i jedinstvom mogu sačuvati Rudnik i riješiti trenutnu situaciju u Podzemnoj eksploataciji uglja.

- Izbijanje požara u jami, po još nerazriješenim okolnostima, je lokalizovano i stvoreni su uslovi da četa za spasavanje počne sa akcijom gašenja požara. Nadležne organe pustiti ćemo da istraže uzroke i detalje požara, a mi ćemo se usredotočiti na stabilizaciju stanja i gašenje požara na čelu sa stariješinom čete za spasavanje Rudnika Hasanom Sejdinovićem, zasigurno najboljim pojedincem u svom poslu – kazao je direktor Kudumović.

Demantovao je i ranije izjave koje su se odnosile na tzv. eksploziju i zataškavanje požara od nadležnih institucija, te istakao da su odmah po izbijanju požara, odnosno nakon sastanka Štaba čete za spasavanje, obavješteni rudarski inspektori, PS Banovići, te Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

- Prerano je govoriti o štetama koje su nastale prilikom požara, jer mi još uvijek nemamo pristup u jamu, ali ono zašto imamo saznanja je da su štete daleko manje nego što je to izjavila federalna zastupnica. Ono što ovog trenutka sa sigurnošću možemo reći je da mašine nisu ugrožene i njihova ispravnost i daljnji rad nije upitan. Nije upitna ni isplata plata, niti radna mjesta. Bez posla neće ostati nijedan radnik, ali neradnik i onaj koji opstruira sigurno hoće – poručio je direktor Kudumović.

Rezimirao je i nedavni boravak Premijera TK Kadrije Hodžića u Banovićima i njegovu, kako kaže, privatnu posjetu jami „Omazići“. Da je posjeta bila zvanična, tj. u ulozi Premijera cijelog Tuzlanskog kantona, trebala je otpočeti najavom i sastankom sa generalnim direktorom Društva koji bi ga upoznao sa svim detaljima nemilog događaja i sa kojim bi zajednički pružili podršku svim rudarima ispred jame „Omazići“.

- Premijer i ministri Vlade TK bili su na 50 metara od ulaza u jamu, a nijednog momenta nisu pitali šta se dešava i kakvo je stanje na terenu, niti su se udostojili nazvati nekoga iz Uprave Društva ili čete za spasavanje i pitati za stvarno stanje događaja, te pružiti podršku, kako to pravila nalažu – rekao je Kudumović.

Podršku rudarima i Upravi Rudnika dao je općinski načelnik dr. Bego Gutić. U obraćanju prisutnima ispred Direkcije Rudnika rekao je da će ljudi koji vode Rudnik sigurno izaći kao pobjednici iz ovog teškog perioda, a rudarimaporučio da vjeruju u rad ovog rukovodsta i pruže im maksimalnu podršku. Osuđujuću notu uputio je prema Vladi TK na čelu sa Premijerom Hodžićem, jer je posjetu Rudniku iskoristio u privatne svrhe, obzirom da se pri dolasku nije najavio direktoru Društva od koga je jedino mogao dobiti pouzdane informacije. Načelnik je postavio retoričko pitanje zašto niko od predstavnika Vlade TK nije prisustvovao ovom okupljanju i zašto niko iz Vlade TK već pet dana od požara ne pita menadžment Rudnika o ozbiljnosti situacije i stanju u jami „Omazići“.Općinsko vijeće Banovići na petoj redovnoj sjednici 31. marta usvojilo je Zaključak u kojem se oštro osuđuje manipulisanje rudarima RMU „Banovići“ d.d. Banovići na tzv. skupu potpore Rudniku kojem je prisustvovao Premijer Vlade TK u organizaciji manjinskog sindikata, a koje je zloupotrijebljeno u političke svrhe.