NA POVRŠINSKE KOPOVE RUDNIKA "BANOVIĆI" STIGLA PRIJEKO POTREBNA MEHANIZACIJA

Jučer su na plato površinskog kopa „Turija“ isporučena dva nova buldozera japanskog proizvođača Komatsu D155AX-6, snage 264 kW i zapreminom noža od 9,40 m3. Buldozeri su istog dana i montirani od strane isporučioca, firme TEIKOM BiH d.o.o Sarajevo, a u rad će biti pušteni posljednji dan mjeseca aprila.

Ovo su prijeko potrebne i dugo očekivane mašine koje će olakšati rad, ali i u značajnoj mjeri pojačati pomoćnu mehanizaciju, koja je u proteklom periodu bila usko grlo proizvodnje na površinskim kopovima. Zbog velikih problema vezanih za provođenje postupka javnih nabavki, već godinu dana unazad na kopovima rudnika „Banovići“ skoro da i nije bilo ispravne pomoćne mehanizacije, što najbolje pokazuju efektivni sati pomoćne mehanizacije koji bili do 40%.

Značaj nabavke buldozera još je veći jer se dogodio u periodu kada je na kopovima veliki pritisak, odnosno kada površinski kopovi moraju nositi cijelokupnu proizvodnju na nivou Rudnika, zbog izbijanja požara i obustave proizvodnje u podzemnoj eksploataciji uglja.

Primarni cilj rada na površinskim kopovima jeste dobra realizacija otkrivke, tako da će novi buldozeri biti raspoređeni upravo na tim poslovima, na oba rudnička kopa

Nabavka buldozera uveliko će uticati ina optimalan rad kamiona i održavanje trasa, a ujedno je bila i preduslov za realizaciju proizvodnje u planiranom obimu.

Vrijednost investicije iznosi oko 1,5 miliona KM.