Tvornica transportnih uređaja „Energetik“ d.o.o. Tuzla prošle sedmice završila je svoje prve poslove. Prva tri grabuljasta transportera isporučena su rudniku „Zenica“ u ugovorenom roku. Isporuka je zasnovana na ranije potpisanom Ugovoru o nabavci grabuljastih transportera za potrebe rudnika „Zenica“, „Breza“ i „Kakanj“. U toku ove sedmice bit će isporučen još jedan grabuljasti transporter, a isporuka preostalih 20 teći će u skladu sa dogovorenim vremenskim rokom.

Od pokretanja preduzeća ugovori se nižu jedan za drugim a posljednji, ujedno i najveći do sada, vezan je za izradu trakastih transportera i sklopljen je sa tri rudnika (RMU „Abid Lolić“, RMU „Breza“ i RMU „Zenica“). Vrijednost ugovora doseže 4,2 miliona KM, što je dobra satisfakcija za dalji razvoj preduzeća.

Uporedo sa provedbom pomenutih ugovora radi se i na nizu drugih poslova, a neki od njih su već završeni. Tako je rudnik „Banovići“ među prvima dobio reduktor za potrebe površinske eksploatacije, kao i pojedine rezervne dijelove.

Tragom dobrih vijesti koje smo ovih dana mogli čuti u svim medijima o pokretanju proizvodnje u TTU „Energetiku“-u situaciju smo provjerili na licu mjesta.

Da je nekada zapuštena fabrika doživjela naglu preobrazbu moglo se vidjeti još na samom ulasku. Tokom posjete ovom preduzeću razgovarali smo sa čelnim ljudima TTU „Energetik“- a, a šef proizvodnje Admir Borogovac poveo nas je u obilazak kroz radionice u kojima se radilo na izradi transportera.

Objasnio je trenutne aktivnosti i prisjetio se stanja u kojem su firmu zatekli po samom dolasku. Činilo se da nema osnove za pokretanje bilo kakvih poslova. Proizvodni pogoni bili su bez vode, struje i grijanja.

Uz maksimalnu angažovanost već početkom godine krenulo se u osposobljavanje preduzeća i sticanje uslova za prve radove. Vrlo brzo započeti su prvi poslovi ali i prijave na tendere.

Poslovi su zahtijevali i angažovanje prvih radnika, što je bilo i goruće pitanje prije osnivanja preduzeća. U početku bilo je 50-ak uposlenih od kojih 40 bivših radnika TTU-a.

Povećanim obimom poslova stvorila se prilika za prijem novih radnika. U ovom momentu preduzeće broji 84 uposlenika od kojih je 68 bivših radnika TTU-a. Trenutni raspored radnika i obim poslova podređen je kvaliteti proizvoda i poštivanju vremenskih rokova.

Od polovine marta kada je preduzeće zvanično počelo sa radom do danas uspostavljene su brojne saradnje sa kupcima, ali i dobavljačima. Potencijalni kupci i partneri dolaze kako sa domaćeg tako i sa ino tržišta.

U cilju proširenja tržišta i većeg izvoza proizvoda obavljaju se posjete rudnicima na području FBiH radi usaglašavanja potreba kupaca za proizvodima i mogućnostima proizvodnje istih.

Almir Zulić, direktor TTU „Energetik“ d.o.o. Tuzla:

Isporuka prvih proizvoda TTU „Energetika“ predstavlja potvrdu pravog poteza osnivanja preduzeća, ali i spremnosti Društva da odgovori obavezama preuzetim po osnovu ugovora. Drago mi je da smo došli u fazu kada samostalno i slobodno stupamo na tržište koje iskazuje velike potrebe za našim proizvodima. Sva pozitivna dešavanja oko TTU „Energetik“-a važna su za sve one koji su vjerovali i dali svoj doprinos ovom projektu koji rješava niz gorućih pitanja: kvalitetne domaće podrške Elektroprivredi i rudnicima, jačanju industrije BiH i šire, te osiguravanju novih radnih mjesta. Kvalitet je oduvijek bio i ostat će glavna referenca TTU, nadamo se da će to prepoznati, prije svega, domaći kupci koji su u odsustvu kvalitetnog domaćeg proizvođača većinu svojih potreba zadovoljavali uvozom proizvoda visoke cijene.Razija Begić, direktorica za potporu TTU „Energetik“ d.o.o. Tuzla:

- Danas, kada su iz firme otpremljeni prvi i značajni proizvodi može se slobodno reći da je osnivanje TTU „Energetik“ pozitivan, značajan i veliki korak učinjen od strane osnivača ovog Društva. Na ovaj način pokrenuta je metalna industrja u Tuzlanskom kantonu i stvorena prilika da se bivši gigant vrati u život kao i njegov značaj za privredu BiH i cijelog regiona. U kratkom periodu od našeg osnivanja do danas primijetan je značajan interes kupaca proizvoda, ali i dobavljača repromaterijala. Smatram da će ovo Društvo vrlo brzo opravdati svoje postojanje, što već sad dokazuje uspiješnim startom.