Nakon višemjesečnih radova na izgradnji i uređenju 20. decembra otvoren je spomenik šehidima „Podzemne eksploatacije uglja“. Otvaranju su prisustvovali predstavnici Rudnika, Sindikata, porodica šehida i komorata, a vrpcu su presjekli direktor Rudnika dr. Munever Čergić i predsjednik Samostalnog sindikata rudara BiH dr. Safer Mušanović.

  • -Odajemo počast za 27 rudara koji su hrabro krenuli u odbranu zemlje i na tom putu izgubili živote. To im nikada ne smijemo zaboraviti. Svakodnevno su u našem sjećanju a njihovim porodicama, nastojimo se odužiti i na mnoge druge načine, kazao je Mušanović.

Rudnik je za izgradnju spomenika izdvojio oko 6.000 KM, dok je iz kase Sindikata rudara izdvojeno oko 1.200 KM. Međutim, nemjerljiv doprinos dali su i radnici Rudnika na čelu sa Samirom Rahmanovićem koji su u izgradnji spomenika učestvovali od samog početka.

Adem Brčaninović, član Sindikata Rudnika i uposlenik pogona podzemne eksploatacije jedan je od najzaslužnijih za izgradnju spomenika. Zahvalan je svim sudionicima projekta, a već na proljeće najavljuje i nove radove na estetskom uređenju prostora oko spomenika.