Izgradnja željezničke pruge za transport jalovine od Separacije do površinskog kopa „Turija“ privodi se kraju. Do kraja mjeseca očekuje se potpuno novi način transporta koji će omogućiti jednostavniji, brži i jeftiniji prevoz jalovine vagonima. U pogonu Željeznički transport ovaj projekat pripremljen je još prije tri godine ali se proteklih mjeseci aktivno krenulo u njegovo provođenje. U toku su radovi na izgradnji i uređenju dijela pruge i rekonstrukciji vagona.

Prema riječima tehničkog rukovodioca pogona Dževada Hodžića projekat ima veliki značaj za Rudnik. Separacija će se osloboditi velikih količina jalovine, Rudnik steći novčane uštede, a odvoz će ići znatno brže obzirom da jedan voz može prevesti i do 115 tona materijala. Palnirano je da saobraćaju dva voza sa po pet vagona, ali i da se osposobi voz koji bi prevozio pet rekonstruisanih vagona namjenjenih za tečni materijal.

Ono što je potrebno istaknuti je da se već sada broje prve uštede obzirom da cijeli projekat radnici Rudnika obavljaju u vlastitoj režiji. Činjenica je da Rudnik ima stručne i sposobne kadrove koji su preuzeli obavezu i priveli kraju posao koji bi u tuđoj režiji koštao nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka. Već u decembru očekuje se prvi transport i smanjenje količina jalovine koje su otežavale rad Separacije. Trenutne aktivnosti ali i one koje se tek planiraju provesti ukazuju na to da je Rudnik „Banovići“ uveliko krenuo u osposobljavanje svih pogona i otklanjanje poteškoća za nadolazeći period povećanja proizvodnje uglja.