U okviru obilježavanja Dana rudara BiH upriličen je prijem za 76 porodica šehida i poginulih boraca rudnika „Banovići“ čiji su muževi, očevi i djeca dali živote za odbranu ovog grada.

Prije samog prijema predstavnici Rudnika zajedno sa porodicama šehida položili su cvijeće na Centralnom spomen-obilježju. Tom prilikom predstavnik Rudnika Emir Rahmanović obratio se prisutnima istaknuvši da je naša dužnost i obaveza na dostojanstven način prisjećati se stradalih, te se iskreno zahvalio porodicama što se svake godine odazovu njihovom pozivu.

Rudnik „Banovići“ jedan je od pozitivnih primjera dobre saradnje sa porodicama, jer se svih ovih godina posebna pažnja obraća na ovu populaciju posebno kada su u pitanju zapošljavanja i stipendiranja djece.

Međusobno uvažavanje i podrška Rudnika i porodica šehida traje godinama, što su u svom obraćanju istakli i članovi porodica.

Kenan Demirović ostao je bez oca kada je imao samo devet mjeseci, rastao je sa majkom i starijim bratom. Očeva zaštita mu je nedostajala, što je bilo nemoguće nadoknaditi. Ipak, neizmjerno je zahvalan što neko brine o njima. Menadžment Rudnika mu je prije nekoliko godina osigurao posao, i bolju egzistenciju za njegovu porodicu.

Prijemu je prisustvovala i Šuhra Ajšić, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Banovići.

  • -Zahvalila bi se rukovodstvu Rudnika koji ne dozvoljava da naša djeca ostanu napuštena, osiguravaju nam ono što nijedna općina u Federeaciji ne radi. Stambeno su zbrinuli nekolko porodica, stipendiraju i zapošljavaju djecu šehida, i njih je na birou za zapošljavanje sve manje. Neizmjerno im hvala što imaju razumijevanja kada su u pitanju naše porodice, kazala je Šuhra.

Porodicama je kao i svake godine uručena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 50 KM.