Međunarodni sajam energetike „Energa 2017“ početkom juna održan je u sarajevskom sajamskom prostoru centra Skenderija pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Manifestacija pod nazivom „Mislimo na budućnost“ ove godine okupila je više od 100 izlagača iz 13 zemalja i 150 učesnika konferencijskog dijela projekta. Ovo je bila jedinstvena prilika da se već sedmu godinu zaredom na našim prostorima promoviše energija, rudarstvo, proizvodi, projekti, ideje i usluge kompanija širom svijeta.

Zvanično presijecanje vrpce i otvaranje Sajma pripalo je ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću, premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, predsjedniku incijativnog odbora projekta „Energa 2017“ Mirsadu Džonlagiću i potpredsjedniku vanjsko – trgovinske komore BiH Bruni Bojiću.

Tokom uvodnog obraćanja uputili su čestitke svim prsutnim i poželjeli im sreću u prezentaciji i sklapanju poslovnih ugovora. Iznijeli su jedinstven stav da BiH ima ogroman potencijal u energetskom sektoru, te da se postojeći resursi moraju staviti u funkciju kako bi se BiH približila euroatlanskim integracijama.

Kao i svake godine priliku da promoviše svoje proizvode i planove, te uspostavi regionalne poslovne veze nije propustio ni rudnik „Banovići“. Fokus je kao i nekoliko prethodnih godina stavljen na Strateški projekat izgradnje termoelektrane u Banovićima, koji je i dalje jako interesantan privrednicima širom Evrope. Što zbog imidža u privredi, što zbog projekata u nastajanju „štand“ rudnika „Banovići“ bio je posebno zapažen. Posjetioci su imali priliku pogledati romotivni film o Rudniku, ali i pročitati i saznati više o projektu izgradnje termoelektrane.