Na svečanoj sjednici organizovanoj povodom 21. decembra Dana rudara BiH uz prisustvo brojnih zvaničnika upućene su iskrene čestitke rudarima širom BiH, posebno rudarima zaposlenim u RMU „Banovići“. Rudnik je imao i poseban motiv za slavlje obzirom da je dočekao 70 godina postojanja. Na poklon Rudniku za 70-ti rođendan stigla je i monografija u kojoj su ukratko ispisane sve godine uspona i padova Rudnika, te istaknute najznačajnije ličnosti zaslužne za razvoj preduzeća.

Kada je u pitanju poslovanje Rudnik je i ove godine ispunio zacrtane planove na iskopu uglja i realizaciji otkrivke, kao i finansijske planove, što je na svečanosti potvrdio i direktor Društva dr. Munever Čergić.

  • -Što se tiče poslovanja u 2016. godini Rudnik će ispuniti svoje planove i na uglju i na otkrivci, što će se ujedno odraziti i na pozitivan finansijski rezultat. U prilog ovim rezultatima idu i investiranja koja u ovoj godini iznose oko 8 miliona KM, dok je u proteklih dvanaest godina investirano čak 150 miliona KM. Kroz 70 godina ovaj kolektiv prošao je kroz različite oblike organizovanja, ali od 2001. godine se nalazi na uzlaznoj putanji bilježeći poslovne rezultate koji su ga svrstali na sami vrh piramide iz oblasti rudarstva, naveo je Čergić.

Spomenuo je i provođenje aktivnosti vezane za izgradnju Termoelektrane u Banovićima rekavši da su u toku pregovori sa kineskom bankom oko potpisivanja ugovora o finansiranju projekta koji bi se trebao realizovati tokm narednih mjeseci. Nakon potpisivanja ugovora o finansiranju može se krenuti sa implementacijom EPC ugovora, te izgradnjom Termoelektrane u Banovićima.

Na ovaj poseban rudarski dan čestitke je uputio i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, poručivši banovćkim rudarima da je rudnik „Banovići“ strateški rudnik ne samo za općinu Banovići i kanton, nego za cijelu BiH kao i da su rudnici temelje elektro-energetskog sektora.

Radnici Rudnika svoj dan dočekali su zadovoljni stanjem u firmi obzirom da svi parametri i rezulati pokazuju da ovo preduzeće doživljava ekspanziju i da dugoročno planirane aktivnosti imaju sve realnije izglede.

Status radnika ovdje se itekako poštuje. U ovom preduzeću nema neuplaćenih doprinosa i zaostalih plata. Svake godine redovno se uplaćuje regres, višak, kao i stimulacija za najbolje radnike tokom godine. Pozitivni rezultati svakako su dobra stimulacija, ali plakete i novčane nagrade ipak su motiv više. S tim u vezi, na svečanosti su dodijeljene i nagrade za šest zaslužnih članova Društva, dok je za nesebičan doprinos u radu i razvoju Rudnika nagradu dobila 54 zaposlenika.

Svoje nagrade za 12 uposlenika ove godine dodijelio je i Sindikat rudara rudnika „Banovići“, koje je uručio predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH dr. Safer Mušanović.

U sklopu sjednice priređen je bogat kulturno - zabavni program, pjevalo se, recitovalo i glumilo u čast banovićkih rudara. Riječ rudar duboko je utkan u umove svih generacije ovog grada što su nam pokazali i oni najmlađi koji su svojim osimšljenim izvedbama o rudarima probudili posebne emocije kod prisutnih.

Po završetku sjednice odata je počast i položeni vijenci na spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima ispred Radničkog doma.


Prvi put u historiji Rudnika dodijeljena je posebna Decembarska nagrada, najveće priznanje za nesebičan rad, afirmaciju i doprinos Rudniku. Nagradu je dobio dugogodišnji lider i borac za opstanak Rudnika dr. Mirsad Kukić. Obzirom da gospodin Kukić nije bio u mogućnosti prisustvovati sjednici, nagradu je preuzeo njegov sin Ibrahim Kukić.