Tradicionalni ispraćaj penzionera rudnika „Banovići“ i ove godine upriličen je u sklopu programa obilježavanja 21. decembra Dana rudara BiH. Ovoga puta u penziju je ispraćeno 87 radnika. Na jednom mjestu ponovo su se sastali radnici svih pogona koji su tokom ove godine stekli uslove za penzionisanje.

Emir Rahmanović, predsjednik komisije za ispraćaj penzionera, na svečanosti je pozdravio dojučerašnje komorate i čestitao im zasluženi odlazak u penziju, u svoje ime i u ime Uprave Rudnika.

Obzirom da je svečani ispraćaj penzionera u Rudniku postao tradicija, tradicionalni su bili i dodjeljeni pokloni. Sat i rudarski štap dobili su kao dugoročni podsjetnik na Rudnik i minuli radni vijek.

Donedavno aktivni radnici, a sada penzioneri nisu krili emocije, kako kažu teško je promjeniti naviku koja traje četrdeset godina. Niko od njih još ne poznaje život bez svakodnevne obaveze, te je potrebno izvijesno vrijeme da se na to priviknu.

Brkić Sejfulah svoj radni vijek proveo je u jami „Omazići“, odlazak u penziju doživio je na najljepši način, ali kako kaže još se nije privikao. Nedostaju mu kolege komorati i svakodnevno druženje s njima. Po odlasku u penziju ne miruje, bavi se poljoprivredom, pomalo građevinom, jednostavno traži način kako upotpuniti dan.

Kroz suze se početka radnog vijeka sjetila i Nesiba Omerović i davne 1977. godine koja je s njene tačke gledišta bila tako skoro. U penziju odlazi dobrog zdravlja, sa lijepim uspomenama na preduzeće i kolege tokom svih decenija rada. Navela je da najviše vremena tokom penzionerskih dana provodi sa svojom unukom.

Kao mehaničar u Rudniku od 1979. godine radio je i Zuhdija Nurković, koji poslije rata prelazi u vozni park, gdje ostaje do penzije. Dobitnik je ovogodišnjeg priznanja za doprinos u radu i razvoju Rudnika. Ističe kako je ponosan na svoj posao a posebno na svoje komorate, koji su svojim trudom i dugogodišnjim radom doprinjeli da Rudnik bude ono što danas jeste. Posebne riječi hvale uputio je menadžmentu Rudnika i poručio onima koji ostaju da trebaju čuvati Rudnik kao zjenicu oka.