Rudnici mrkog uglja „Banovići“ i JP „Elektroprivreda BiH“ 13. oktobra u prostorijama Termoelektrane Tuzla potpisali su Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Tvornice transportnih uređaja „Energetik“ d.o.o. Tuzla. Potpis na Ugovor dali su predstavnici Rudnika dr. Munever Čergić i Zlata Junuzović, dok su ispred Elektroprivrede ovaj dokument potpisali Bajazit Jašarević i dr. Nevad Ikanović.

Ugovorom Elektroprivreda BiH je vlasnik 80% kapitala novonastale firme, dok je preostalih 20% u vlasništvu Rudnika. Ovaj potez omogućuje da Tvornica može sklapati poslove sa Elektroprivredom bez javnih natječaja dok će se za poslove sa Rudnikom, kao i ostale kompanije, morati prijavljivati na javne tendere.

  • Obzirom da je Elektroprivreda BiH većinski vlasnik preduzeća obezbjeđivati većinu posla, ali ćemo mi u skladu sa zakonom učiniti sve kako bi pomogli da preduzeće što brže stane na noge i uključi se u tržišnu utakmicu. Mi ne osnivamo socijalnu nego profitabilnu firmu koja će se na tržištu morati nositi sa drugim preduzećima, kazao je dr. Munever Čergić, direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići.

Almir Zulić izabran je za direktora novog preduzeća, koji će uz potporu Rudnika i EP u narednom periodu završiti registraciju preduzeća i isto osposobiti na tržištu rada.

Potrebno je otprilike dva mjeseca da se aktivno krene sa proizvodnjom, a nadam se da će se do tada obaviti svi potrebni koraci. Provjerit ćemo postojeće kapacitete, sposobnost uposlenih i na osnovu toga projektovati proizvodnju – istakao je direktor TTU-a „Energetik“ gospodin Zulić.

Da je ovo hrabar i opravdan potez potvrdio je i generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević koji tvrdi da je dobra proizvodnja način da se pokaže zahvalnost za pruženu priliku održivosti TTU-a, ali da se uz zajednički napor Elektroprivrede i Rudnika u budućnosti ne treba brinuti za opstanak preduzeća.

Najave iz EP ukazuju da će start proizvodnje biti više nego dobar, obzirom da je već planiran niz poslova koje će raditi za rudnike u sklopu koncerna EP.

Podršku projektu dalo je resorno ministarstvo i Vlada TK. Na sastanku premijer Bego Gutić poručio je da treba iskoristiti priliku i objeručke se prihvatiti posla kako bi se u što kraćem roku krenulo sa proizvodnjom. Pozvao je i na strpljenje, jer je poznato da će u prvi mah u preduzeću biti uposleno oko 70 radnika, ali da su najave o projektima iz Rudnika i Elektroprivrede ohrabrujuće što će u dogledno vrijeme dovesti i do proširenja kapaciteta.

Historijsko potpisivanje Ugovora i podizanje iz pepela posrnulog privrednog giganta iz oblasti metalne industrije najava je početka revolucije privrede Tuzlanskog kantona. Da privreda TK ide uzlaznom putanjom dokaz su i revitalizirana privredna preduzeća poput Aide, Dite, Gredelj Revoma koji su svoje proizvode već plasirali na tržište.

Preduzeće Transportnih uređaja „Energetik“ potrebno je kako rudnicima u BiH tako i EP. Zbog toga je veoma važno da bude profitabilno i da dobro kotira na tržištu rada što će samo uz pravilnu poslovnu politiku i stručno upravljanje biti moguće.

U toku su aktivnosti oko izbora Uprave i Nadzornog odbora Tvornice transportnih uređaja „Energetik“ d.o.o. Tuzla. Zvanični izbor organa upravljanja omogućit će nesmetano kretanje u proizvodnju ali i adekvatno osposobljavanje preduzeća za tržišnu utakmicu.