ISKAZANA SPREMNOST NASTAVKA SARADNJE NA REALIZACIJI PROJEKTA IZGRADNJE TERMOBLOKA U BANOVIĆIMA

Direktor rudnika “Banovići”, Elvir Salihović i izvršni direktor za ekonomske poslove, Azur Bećirović posjetili su rudnik i termoelektranu u Stanarima, gdje su se sastali i sa Strateškim partnerom za projekat izgradnje Termoelektrane u Banovićima, Dongfang Electric Corporation.

Tema razgovora svakako je bila projekat izgradnje Termoelektrane u Banovićima, za koji je iskazana spremnost za nastavak saradnje obje strane, odnosno za iznalaženje mogućnosti da se prevaziđe evidentan zastoj u realizaciji pomenutog projekta, kao i mogućnost pokretanja drugih projekata iz sfere obnovljivih izvora energije.

- Uprava RMU “Banovići” ne odustaje od projekta izgradnje Termoelektrane, mada su se uvjeti sa aspekta zakonske legislative i globalnih tokova, po pitanju energije dobijene iz uglja, znatno promijenili u odnosu na raniji period, kada su uvjeti dozvoljavali lakšu i bržu realizaciju projekta. Smatram da je bilo dovoljno prostora i vremena da se aktivnosti realizacije projekta okončaju do kraja 2019. godine, te da se izbjegne trenutno stanje stagniranja - naveo je direktor RMU “Banovići”, Elvir Salihović.

Nakon sastanka posjetili su Termoelektranu Stanari, koja je izgrađena u režiji kineske kompanije Dongfang Electric Corporation, te se sastali sa direktorom rudnika i TE Stanari, Savom Mirkovićem i njegovim saradnicima.