Nedavno osnovani Fond solidarnosti Rudnika krenuo je sa prvim isplatama. Tokom mjeseca marta na tekući račun po 100 KM dobila su djeca poginulih i umrlih radnika Rudnika koji još uvijek pohađaju osnovnu školu.

Napominjemo da je početkom godine zaživjela ideja o osnivanju dobrovoljnog Fonda solidarnosti od strane Sindikata rudara, a zeleno svjetlo dala je i Uprava Društva. U proteklom periodu poginuo je i umro devedeset i jedan radnik Rudnika iza kojih je ostalo 25-ro djece koja se još uvijek školuju. Glavna zamisao osnivača Fonda bila je prikupiti sredstva, te na taj način pomoći i olakšati školovanje djece.

Na samom početku osnivanja kasa Fonda nije bila dovoljno duboka za pomoć svima, obzirom da se u akciju uključila tek nekolicina uposlenih, ali prilikom animacije i upoznavanja ljudi sa stvarnim stanjem, preovladala je socijalna osjetljivost i saznanje da takva vrsta pomoći sutra može trebati svakom od nas.

Nakon izvjesnog vremena više od 1.500 radnika potpisalo je izjavu na osnovu koje se u Fond trenutno izdvaja oko 2.600 KM na mjesečnom nivou.

Članovi Upravnog odbora Fonda razmotrili su sve potrebne informacije o visini prikupljnih sredstava, te na osnovu toga utvrdili visinu stipendija.

Osim osnovaca priliku za stipendiranje dobit će i djeca koja pohađaju srednju i visoku školu, kada se za to steknu finansijski uslovi.

Važno je naglasiti da je Fond namijenjen isključivo za finansiranje školovanja djece poginulih i umrlih radnika, te da se sredstva iz Fonda ne mogu koristiti u druge svrhe. Po ko zna koji put do izražaja dolazi socijalna osjetljivost i briga za one kojima je pomoć zaista potrebna. Rudari ali i osnivači Fodna dokazali su da ljudskost i humanost još uvijek postoje, i da se u teškim trenutcima prepoznaje istinska vrijednost čovjeka, kolektiva i vrijednost okruženja.