Transportni sistem za odvoz jalovine na Površinskom kopu Turija koji pripada RMU Banovići pušten je u rad. To je najveća poslijeratna investicija od 51 milion KM, a mehanizacija je domaće proizvodnje, nastala u Tvornici transportnih uređaja u Tuzli.

Transportni sistem za odvoz otkrivke, koja predstavlja jalovinu, odnosno površinski sloj zemlje ispod koje se nalazi ugalj, na Površinskom kopu Turija košta 51 milion konvertibilnih maraka, a njime je sada olakšan transport jalovinske mase koja se odvozi prema krateru zatvorenog površinskog kopa Čubrić.

"Sa dosadašnjih 500 hiljada tona planirano je povećanje proizvodnje na milion tona separisanog uglja, a također planirano je i povećanje otkrivke sa šest na deset miliona tona kubnih jalovinske mase. Nakon eksploatacije Površinskog kopa Turija za narednih osam godina zamisao je da transportni sistem premjestimo", kazao je Fadil Kudumović, direktor Rudnika Mrkog uglja u Banovićima.

Radovi na cjelokupnom transportnom sistemu će biti kompletirani u mjesecu maju iduće godine kada je planirana instalacija još jednog odlagača kapaciteta pet i po hiljada tona, a avans od 3,2 miliona maraka već je uplaćen dobavljaču.

Rudarski tehničar Smajil Husić u banovićkom rudniku je zaposlen već 35 godina, a kako nam kaže, novo postrojenje koje su dobili u velikoj mjeri će humanizirati posao kojim se on bavi.

"Magistrala ovog transportnog sistema dužine je skoro četiri kilometra, zastupljena su četiri presjeka, a upotpunit će ga i vezni transporter, odlagač. Ovdje ćemo imati velike uštede u radu kamiona dampera koje će sada sigurno biti manje aktivirani za 50 posto", naveo je Husić.

Transportni sistem danas je u rad pustio federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić koji je istaknuo da spomenuti projekt banovićkom rudniku omogućava nastavak uspješne proizvodnje.

"Tvornica transportnih uređaja – TTU Energetik je nastala u procesu stečaja i danas uspješno radi, zapošljava i isplaćuje plaće, a napravili su jedno čudo koje se nalazi u rudniku u Banovićima. Takvim firmama treba podstrek jer su nastale iz stečaja, uspješno nastupaju na bh. i uskoro se nadamo i na tržištima Evropske unije", kazao je Džindić.

On je izrazio nadu da će nova uprava rudnika, koja je već pokazala dobre rezultate u svom radu, prepoznati ulaganje te da će u narednom periodu pratiti signale koji dolaze iz Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva.

"Nadam se da ćemo zajedničkim snagama od ovog rudnika napraviti još bolji. Bitno je istaknuti da je Rudnik mrkog uglja Banovići jedna baza te da od njega u mnogome općina zavisi i prema tome moramo biti još senzibilniji prema svim dešavanjima koji su vezani za njega", naveo je Džindić.

Rudnik mrkog uglja u Banovićima ovu godinu planira završiti sa ispunjenjem od 94 posto godišnjeg plana, a to je proizvodnja milion i 600 hiljada tona separisanog uglja.

Ove godine jedan od problema je otežan plasman uglja zbog pandemije koronavirusa jer su veliki kupci poput Alumine i Sisecam sode smanjili svoje potrebe.

Kada je riječ o otkrivci, ona će biti realizirana u obimu od 103 posto, što je više od 12 miliona metara kubnih čvrste jalovinske mase.

Kako je danas istaknuto, Rudnik mrkog uglja Banovići poslovat će pozitivno s koncem 2020., sve obaveze prema dobavljačima su izmirene, rudarima je povećana plaća za do deset posto te ona danas prosječno iznosu 1.224 KM.