Sportsko takmičenje radnika rudnika „Banovići“ i ove godine izrodilo je nove prvake. Sveukupni pobjednik nije se znao do zadnjeg momenta, ali nakon prošlogodišnjeg „kiksa“ radnici “Površinske eksploatacije uglja” prelazni pehari su uspjeli vratiti u svoj pogon. Drugo mjesto u sveukupnom poretku pripalo je „Podzemnoj eksploataciji uglja“, dok se na trećem mjestu našla „Separacija“.

Tradicionalno se takmičilo u pet sportskih disciplina, i to: povlačenju konopca, malom nogometu, stonom tenisu, šahu i kuglanju.

Početak takmičenja obilježilo je natjecanje u kuglanju u kojem su predstavnici „Podzemne eksploatacije uglja“ osvojili prvo mjesto, „Separacija“ drugo, a „Površinska eksploatacija uglja“ treće mjesto. Za najboljeg kuglaša proglašen je Redžo Tabaković.

U povlačenju konopca najviše sreće ali i spretnosti imali su takmičari „Podzemne eksploatacije uglja“, drugo mjesto pripalo je ekipi „Separacije“, a treće „Površinskoj eksploataciji uglja“. Za najboljeg konopaša proglašen je Nermin Turić.

Sa najviše žara i najboljom navijačkom atmosferom ispraćeno je takmičenje u malom nogometu. Prvi u ovoj sportskoj disciplini bili su predstavnici „Površinske eksploatacije uglja“, u stopu ih je slijedila ekipa „Podzemne eksploatacije uglja“, dok je na trećem mjestu završila ekipa „Separacije“. I u ovoj disciplini birani su najbolji pojedinci, pa je tako za najboljeg fudbalera izabran Mirel Čamrković, najboljeg strijelca Samid Suljić, dok je najbolji golman bio Nermin Šahbazović.

Neizostavno je bilo i natjecanje u šahu, po mnogima najrelaksirajućoj disciplini ovog takmičenja. Šahisti „Površinske eksploatacije uglja“ imali su najviše koncentracije i umjeća te su samim tim i zauzeli prvo mjesto. Na drugom mjestu bili su šahisti „Standarda i usluga“, a treći šahisti „Direkcije“. Kada je u pitanju najbolji pojedinac u ovoj disciplini došlo je do podjele prvog mjesta, jer su šahisti Safet Garić i Ćazim Aljić osvojili isti broj bodova.

Stonotenisači „Površinske eksploatacije uglja“ i ove godine bili su najbolji ostavivši iza sebe ekipu „Separacije“ i „Podzemne eksploatacije uglja“. Priznanje za najboljeg tenisera dobio je Sead Lisičić.

Takmičenje je i ovaj put proteklo u sjajnoj atmosferi iako je došlo do promjene organizatora rudarskih igara. Na mjesto Seada Talovića dugogodišnjeg domaćina radničkih sportskih igara koji je ove godine otišao u zasluženu penziju došao je Zijad Lačić. Iako je prvi put bio u ovoj ulozi posao je odradio bez greške.

-Ovakve igre su potrebne rudarima, to se ovih dana najbolje vidjelo kroz natjecanja i druženja. Bilo je to dobro raspoloženje i vrhunska atmosfera bez ijednog ispada. Kod takmičenja ovakve vrste najmanje je bitan takmičarski dio, međutim na kraju se ni to nije prepustilo slučaju. Rudnik će po svemu sudeći završiti još jednu uspiješnu poslovnu godinu, a mi smo na to stavili tačku u sportskom smislu. – rekao je Zijad Lačić.