PRELAZNI PEHAR OSTAO NA POGONU „POVRŠINSKA EKSPLOATACIJA UGLJA“

Polovinom decembra ove godine u Sportskoj dvorani u Banovićima okončano je ovogodišnje sportsko takmičenje radnika rudnika „Banovići“, koje se tradicionalno organizuje u okviru obilježavanja Dana rudara. Ekipe su se sportski nadmetale za prva mjesta i pehare, a sumiranjem postignutih rezultata sveukupnim pobjednikom proglašena je ekipa iz pogona „Površinska eksploatacija uglja“, dok je drugo mjesto zauzela ekipa iz „Podzemne eksploatacije uglja“, treće mjesto pripalo je „Separacije“.

Sportske discipline u kojima su učesnici odmjeravali snage bile su mali nogomet, povlačenje konopca, šah, stoni tenis i kuglanje.

Takmičenje u malom nogometu oduvijek je bilo neizvijesno do samog kraja, a ove godine u velikom finalu snage su odmjerile ekipe „Površinske eksploatacije uglja“ i „Željezničkog transporta“. Pobjedu u ovom duelu odnijeli su momci sa kopova, drugo mjesto pripalo je ekipi „Željezničkog transporta“, dok je treće mjesto zauzela ekipa „Podzemne eksploatacije uglja“. Da je konkurencija bila jaka pokazao je i izbor za najbolje pojedince u ovoj disciplini. Za najboljeg fudbalera proglašen je Edis Kurtić, najboljeg strijelca Adnan Džinić, a za najboljeg golmana Almir Ljevšić.

Finalni okršaj u povlačenju konopca između ekipa površinske i podzemne eksploatacije uglja izazvao je neviđenu reakciju kako na terenu tako i na tribinama. Borba je trajala nikada duže, a zbog neizvjesnosti i izostanka konačnog pobjedinika konopac se potezao više puta. Pobjednik ovog duela znat će se nakon odluke komisije za sportska takmičenja. Treće mjesto pripalo je „Željezničkom transportu“.

Ekipa „Površinske eksploatacije uglja“ odnijela je pobjedu i u stonom tenisu, iza njih je bila ekipa „Separacije“, dok je na trećem mjestu završila ekipa „Podzemne eksploatacije uglja“. Najbolji stono tenisač bio je Adnan Dostović.

Šahisti „Separacije“ ove godine bili su najbolji, a iza sebe su ostavili ekipe „Površinske eksploatacije uglja“ i „Standarda i usluga“. Najboljim šahistom proglašen je Izudin Jamaković.

„Podzemna eksploatacija uglja“ pokazala je svoje umijeće u bacanju kugle osvojivši prvo mjesto, dok je druga bila „Površinska eksploatacija uglja“. Treće mjesto zauzela je „Separacija“. Najbolji kuglaš ove godine bio je Nedžad Okačić.

Iako su igre amaterskog karaktera organizovane su s ciljem da izgrađuju timove, potiču zdravu konkurenciju na sportskim terenima i druženja rudara svih pogona.