Tradicionalna sportska manifestacija pod nazivom „Rudarijada 2016“ početkom mjeseca oktobra održana je u Banovićima. Rudnik „Banovići“ ove godine obilježio je 70. godišnjicu postojanja. Rudarijada je dobra uvertira u ono što je konceptom planirano za ovu prigodu.

Započela počasnim defileom i postrojavanjem takmičara ispred Radničkog doma. Dobrodošlicu, fer i korektnu igru na otvaranju takmičarima je poželio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Safer Mušanović, a Rudarijadu zvanično otvorenom proglasila je zastupnica u Parlamentu FBiH Elzina Pirić.

U obraćanju medijima predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Safer Mušanović istakao je da je ovo idealna prilika da se bar jedan dan u godini proslave postignuti rezultati na proizvodnji uglja, ali i električne energije, jer svima je poznato da su rudnici stub energetskog i privrednog razvoja FBiH.

Kao domaćin takmičenja prisutnima se obratio i direktor Društva Munever Čergić. Naglasio je da je Rudnik već četvrti put domaćin ovog događaja i da su Banovići grad kulture i sporta, te da će se i ovaj put potruditi da takmičari iz Banovića odu zadovoljni.

Rudnik konstantno učestvuje u finansiranju sportskih klubova i događaja, a ovaj je idealna prilika da se i rudari uključe u sport. Tokom cijele godine vrijedno rade ali kada se pruži prilika znaju to i dobro proslaviti.

Učešće na takmičenju uzela su 372 takmičara iz 13 sindikalnih organizacija, a organizator i ove godine bio je Samostalni sindikat rudara FBiH.

Pored standardnih sindikalnih organizacija rudnika ovaj put na Rudarijadu su se odazvale i ekipe koje nemaju direktne veze sa ovom industrijskom granom, kao što su ekipe MUP-a Banovići, Mješovite srednje škole Banovići, općine Banovići i druge.

Bila je to ravnopravna borba 13 ekipa na terenima stadiona “Budućnost” Banovići, osnovne škole “Grivice” i sportske dvorane Banovići, pri čemu uzbuđenja nije nedostajalo. Zaigrani takmičari iskoristili su dan za odmor i druženje, a iz Banovića su ponijeli lijepe uspomene.

Iako je akcenat takmičenja bio na druženju komorata, a rezultat u drugom planu, ipak, na kraju su proglašeni pobjednici. Titulu najboljeg i ove godine zaslužili su takmičari rudnika “Banovići” tako da je prelazni pehar ostao u ovom kolektivu. Drugo mjesto u sveukupnom poretku pripalo je rudniku “Đurđevik”, a treće rudniku “Soli”. Iznenađenje ove godine bila je ekipa MSŠ Banovići, iako nije bila u prva tri mjesta sveukupnog poretka, osvojila je zapažene rezultate u više sportskih disciplina,

Nakon zatvaranja Rudarijade, proglašavanja pobjednika i uručenja priznanja najboljima, rudari su nastavili druženje u sali Radničkog doma.