"ENERGA 2018": MISLITI NA BUDUĆNOST

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije „Energa 2018“ pod sloganom „Misliti na budućnosti“ već drugu godinu za redom održan je u Sarajevu u dvorani „Mirze Delibašića“ KSC Skenderija. Zbog dobrih reakcija na prošlogodišnji Sajam i broja sklopljenih ugovora organizatori su i ovaj put odlučili da se tuzlanski sajam „Energa“, kao jedan od najznačajnijih privrednih sajmova, ponovo održi u Sarajevu.

U periodu od 19. do 21. juna ovom događaju prisustvovalo je oko 120 izlagača iz 11 zemalja svijeta i oko 200 učesnika konferencijskog dijela programa. Među prijavljenim učesnicima ponovo je bila i ekipa iz RMU „Banovići“, koja već godinama unazad prisustvuje i na svoj način doprinosi ovom jedinstvenom regionalnom energetskom događaju. Obzirom da je banovićki Rudnik u državi već poznat brend ni ove godine nije iznenadilo veliko interesovanje prisutnih za poslovnu saradnju. Predstavnici Rudnika bili su dobri promotori, koji su uz detaljno pripremljen promotivni materijal imali odgovore i na svako dodatno postavljeno pitanje.

Svečanom otvaranju Sajma i presjecanju vrpce pored organizatora prisustvovali su Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, ambasador Rupublike Turske u BiH Haldun Koc, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, te predsjednik privredne komore BiH Mirsad Jašarspahić.

Ceremonijalno otvaranje „Energa 2018“ iskorišteno je i za potpisivanje ugovora o bilateralnoj saradnji i partnerskom odnosu između Međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije „Energa“ i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije „MINEX“ koji se održava u Izmiru. Cilj saradnje je stvoriti veće mogućnosti za povezivanje izlagača sa pomenutih sajamskih događaja.

Kroz sajamsko konferencijske sadržaje i diskusije ove godine akcenat je stavljen na energetske i klimatske politike u BiH, za koje se kroz izlaganja nastojalo pronaći najbolje rješenje i odgovor važan za napredak energetskog sektora u BiH.

Pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH i ovaj put na jednom mjestu bili su okupljeni predstavnici velikih uglednih domaćih i inostranih kompanija važnih za perspektivu energetike u BiH.