POTPUNA PODRŠKA ZA NASTAVAK REALIZACIJE PROJEKTA IZGRADNJE TERMOELKTRANE

Kada je sredinom prošlog mjeseca, prilikom preuzimanja dužnosti, u svojim prvim obraćanjima javnosti iznijela jasan stav da podržava dalji rad na projektu izgradnje termoelektrane u Banovićima, novoimenovana uprava Rudnika je to sada i potvrdila. Naime, nedavno je održan informativni sastanak Uprave i predstavnika Donfang Electric Corporation Limited, kineseke kompanije zadužene za implementaciju projekta gradnje termoelektrane u Banovićima.

Razgovori su se vodili o nastavku realizacije projekta i stavu novoimnovane Uprave po tom pitanju.

Predstavnici kineske kompanije jasno su dali do znanja da i dalje čvrsto vjeruju u ovaj projekat, da žele nastaviti intenzivno raditi na tome, te da Rudnik ima njihovu potpunu podršku. Ono što traže za uzvrat takođe je podrška, menadžmenta Rudnika, Vlade FBiH i Resornog ministarstva, kako bi zajednički mogli postaviti određene ciljeve za naredni period.

Glavna tema sastanka bilo je ono oko čega se godinama unazad vodila polemika, tražilo riješenje i što je jedan od glavnih razloga zastoja u realizaciji, a to je nedostatak preostalih 15% finansijskih sredstava za gradnju.

Prema Ugovoru sredstava od cca 150 miliona KM u obavezi je obebijediti Rudnik, odnosno njegov vlasnik Vada FBiH, putem pregovora sa domaćim bankama.

Kineski predstavnici željeli su znati da li se oko realizacije tog dijela sredstava krenulo u pregovore, te su istakli da će Upravi u iznalaženju riješenja, odnosno pregovorima sa bankama, pružiti maksimalnu podršku, bilo prisustvom sastancima ili pismom namjere.

Podsjećamo 2017. godine potpisan je Ugovor o finansiranju 85% projekta izgradnje Termoelektrane sa Industrijskom i Komercijalnom bankom Kine (ICBC).

UPRAVA RUDNIKA: Naša podrška je neupitna, konačnu odluku o projektu mora dati vlasnik preduzeća

- Iza projekta izgradnje termoelektrane u Banovićima mora stajati vlada FBiH, kao vlasnik Rudnika, kao i iza pronalaženja riješenja 15% nedostajućih sredstava za gradnju. Naša podrška kao Uprave se ne dovodi u pitanje, ali mi ne donosimo konačnu odluku- rekao je ovom prilikom v.d. izvršni direktor Fadil Kudumovć.

Napominjemo da je nedugo nakon sastanka sa predstavnicima kineske kompanije, održan sastanak uprave Rudnika sa premijerom Novalićem i ministrom Džindićem, na kome je kao prioritet stavljeno pitanje izgradnje termobloka u Banovićima, gdje je predloženo nekoliko otvorenih mogućnosti za riješenje određenih dugogodišnjih zastoja na projektu. Takođe je navedeno da se projekat može realizirati na osnovu strateškog partnerstva, jer finansijski pokazatelji Rudnika govore da se trenutno nije moguće dodatno zadužiti i ispoštovati kompletnu investiciju.

U međuvremenu Služba za praćenje investicija izgradnje termoelektrane i tvornice cementa radi na obnovi dozvola kojima je istekao rok važnosti, održava kontakte sa finansijskim institucijama koje su u prethodnom periodu iskazale spremnost finansiranja Projekta izgradnje Termoelektrane Banovići, blok 1 – 350 MW, te kontakte sa izabranim strateškim partnerom.