U SKROMNIJOJ ORGANIZACIJI RUDNIK „BANOVIĆI“ I OVE GODINE DOSTOJANSTVENO PROSLAVIO PROIZVODNO – FINANSIJSKE REZULTATE

Povodom 21. decembra Dana rudara BiH održana je Svečana sjednica Uprave RMU „Banovići“ d.d. Banovići na kojoj su rezimirani poslovni rezultati u godini na izmaku, naglašeni prioriteti za slijedeću godinu i dodijeljena priznanja zaslužnim članovima Društva u 2020. godini.

Sjednica je ove godine zbog epidemioloških mjera održana sa ograničenim brojem prisutnih gostiju. Svečanost Rudnika povodom jednog od najvećih praznika kojeg slave građani Banovića ove godine okupila je i veliki broj državnih zvaničnika svih nivoa vlasti, predstavnika iz oblasti rudarstva, privrednog i javnog života. Gost je bio premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, premijer TK Denijal Tulumović sa ministrima, direktor JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, te drugi značajni poslovni partneri.

Sjednica je započela polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju, a nakon intoniranja himne i uvodnih pozdrava prisutnima je prikazano video predstavljanje najbitnijih projekata i događaja koji su obilježili 2020. godinu u Rudniku.

U nastavku programa gostima se obratio v.d. direktor Društva Fadil Kudumović. U svom obraćanju direktor Društva je istakao da je Rudnik veoma blizu ispunjenja godišnjih planova i da su u ovoj krizi sve aktivnosti uspjeli usmjeriti prema proizvodnji i dodatnoj stabilizaciji Rudnika. Zahvalio se svima na pomoći u proteklom periodu, posebno Vladi FBiH i Resornom ministarstvu.

  • -Ovo je idealna prilika da prezentiramo urađeno u toku ove godine, da se osvrnemo iza sebe i utvrdimo koliko smo uspjeli u svojim ciljevima. Poslovnu godinu završit ćemo sa oko 1.600.000 tona separisanog uglja i realizacijom otkrivke sa oko 12.500.000 tona čvrste mase. Na osnovu ostvarenih proizvodnih rezultata preduzeće će poslovati sa dobiti od oko 2 miliona KM. Međutim, ovakav rezultat još je značajniji uzme li se u obzir da je početkom godine povećan topli obrok i plata radnika u skladu sa Kolektivnim ugovorom i to topli obrok sa 10 KM na 14 KM, a plata za oko 8% za koje Planom nisu bila obezbijeđena sredstva. Pored održavanja stabilnosti elektroenergetskog sektora naša osnovna obaveza su banovićki rudari za koje nastojimo osigurati što bolji standard i uslove rada – rekao je direktor Kudumović.

Navodi da projekat izgradnje Termoelektrane nije zaustavljen.

-Naš cilj je da pokrenemo radove na projektu izgradnje Termobloka 1 u Banovićima, koji već tri godine iz nepoznatih razloga stagniraju. U ovom trenutku zajedno sa Resornim ministarstvom i Vladom FBiH radimo na zatvaranju preostale finansijske konstrukcije projekta i u tom smislu postoje određene aktivnosti – naveo je direktor Društva.

Na kraju je još jednom čestitao svim rudarima, ali i svim ovogodišnjim dobitnicima nagrada „Zaslužni član Društva“ i nagrađenima za „Doprinos u radu“.

Kratko obraćanje na svečanosti imao je i novoimenovani načelnik Bego Gutić, koji se osvrnuo na trenutno stanje u Rudniku u odnosu na prethodni period, te istakao da se u kratkom periodu od sedam mjeseci mnogo toga popravilo.

-Uprkos poteškoćama s kojim se Rudnik susretao, a koje su izazvane pandemijom korona virusa i nepovoljnim društvenim okolnostima, odnosno političkim neprilikama, koje su uticale na privredno kretanje RMU „Banovići“, nova Uprava Društva uspjela je ispuniti planove i preduzeće dovesti do pozitivnog finansijskog rezultata. Ono na čemu se aktivno radi jeste promjena koncepta i pokretanje izgradnje projekta Termoelektrane u Banovićima, za šta ključnu ulogu mora preuzetiVlada FBiH i Resorno ministarstvo u saradnji sa lokalnom zajednicom – istakao je načelnik Gutić.

Na promjenu koncepta izgradnje Termoelektrane u Banovićima akcenat je stavio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao i na ovogodišnje probleme koji su zahvatili globalnu ekonomiju, a u velikoj mjeri su se odrazili i na energetski sektor.

  • -Pored toliko poteškoća možemo konstatovati da je godina na izmaku ipak bila uspiješna u enegetskom, rudarskom i industrijskom sektoru. Kada je u pitanju rudnik „Banovići“ ispunjeni su svi proizvodni i finansijski planovi, te ostvarena dobit od oko dva miliona KM. Na tome trebamo čestitati onima od kojih proces kreće, onima koji kopaju ugalj. Vlada FBiH i Resorno ministarstvo nastavit će proces modernizacije i humanizacije u rudnicima uvažavajući i cijenjeći vašu posvećenost poslu i važnu ulogu koju imate u razvoju naše zemlje – rekao je premijer Novalić.

Najavio je i nastavak aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane uz određene promjene starog modela koji do sada nije bio funkcionalan.

-Vlada FBiH nastavit će aktivnosti na izgradnji novih kapaciteta u Banovićima, ali to moramo na određeni način prepakovati. Stari vid projekta nije nikako mogao proći ni u vlasničkom, ni u bilo kojem drugom smislu. Svjedoci ste da ministar Džindić i ja u kratkom vremenskom roku dolazimo već drugi put u RMU „Banovići“, a za to vrijeme nismo otišli ni u jedan drugi rudnik. Šaljemo time jasnu poruku da je Vlada FBiH partner RMU „Banovići“ i mislim da vam bolji partner od nas ne treba – završio je svoje obraćanje gospodin Novalić.

Poslije obraćanja direktora Društva i gostiju uslijedila je dodjela priznanja „Zaslužni član Društva“ za sedam uposlenika svih rudničkih pogona. Plaketu i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 KM ove godine dobili su: Jusufović Hasan, Salihović Enes, Aličkanović Zahid – posthumno, Kudumović Damir, Đerzić Nermin, Smajlović Samir i Čolić Mensud.

Rudnik „Banovići“ godinama unazad na Svečanoj akademiji dodjeljuje i priznanja svojim poslovnim saradnicima. Povelje o poslovno – tehničkoj saradnji ove godine dobili su načelnik općine Banovići Bego Gutić, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Napominjemo da su ovogodišnji dobitnici priznanja „Za doprinos u radu“ svoje plakete i novčane nagrade u iznosu od 500 KM preuzeli dan ranije zbog sprečavanja širenja korana virusa.

Sjednica je završena uz prigodan kulturno – zabavni program i nakon čega je upriličen koktel za goste u restoranu Radničkog doma.

U sklopu programa obilježavanja 21. decembra Dana rudara BiH održan je niz aktivnosti započevši sa prijemom porodica šehida i poginulih radnika Rudnika, zatim ispraćaj penzionisanih radnika, dodjela priznanja „Za doprinos u radu“, a kruna proslave bio je spektakularni vatrome održan na Dan rudara.