Povodom Dana rudara u prepunoj Pozorišnoj Sali Radničkog doma 21. decembra održana je svečana sjednica Uprave i Nadzornog odbora rudnika „Banovići“. Prije početka sjednice, u znak poštovanja i prisjećanja na one koji su za državu BiH dali živote, na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima položeno je cvijeće i odata počast.

Cvijeće na spomen obilježje položio je predsjednik Sindikalne organizacije RMU „Banovići“ d.d. Banovići i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH dr. Mirsad Kukuć sa delegacijom Sindikalne organizacije Rudnika, zatim direktor rudnika „Banovići“ dr. Munever Čergić, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elzina Pirić i Safer Demirović, pomoćnik ministra za energetiku, industriju i rudarstvo Amir Halilčević, izvršni direktor za proizvodnju EP BiH dr. Nevad ikanović, premijer Vlade TK Jakub Suljkanović sa ministrima i načelnik općine Banovići Midhat Husić.

Pored navedenih sjednici je prisustvovao i predsjedavajući Skupštine TK Senad Alić, zastupnici u Kantonalnoj Skupštini TK, vijećnici Općinskog vijeća Banovići, te pripadnici zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, predstavnici privrednog, sportskog i kulturnog života općine Banovići, TK, Federacije i države BiH.

Nakon polaganja cvijeća svečana sjednica počela je intoniranjem himne i prisjećanjem na sve poginule rudare, šehide i poginule borce nakon čega je prisutnima predstavljen promotivni film, odnosno rezime poslovanja Rudnika u protekloj godini.

Sve okupljene pozdravio je direktor rudnika dr. Munever Čergić, koji je u kratkom govoru istakao da je 2018. poslovna godina za rudnik „Banovići“ bila izuzetno uspiješna.

Prisutne je upoznao i sa ostvarenim rezultatima u 2018. godini, te naveo da će do kraja godine plan proizvodnje uglja i otkrivke biti realizovan, odnosno proizvodnja uglja ići će preko 1.616.704 tona, dok će realizacija otkrivke premašiti 11,5 miliona metara kubnih čvrste mase. Prema njegovim riječima ovakvi proizvodni rezultati neizostavno za sobom povlače i dobre finansijske ishode, te će Rudnik ovu godinu završiti sa dobiti preko 2 miliona KM i tako produžiti kontinuitet uspiješnog poslovanja.

  • -Rudnik „Banovići“ već petnaest godina, bez izuzetka, posluje pozitivno. Iako su se smjenjivala dobra i loša proizvodna stanja uspjeli smo uz požrtvovanost i solidarnost svih zaposlenih pronaći najbolja rješenja. Da smo došli do najboljih rješenja i ispravnih odluka govori i činjenica da su u pomenutom periodu ostvareni svi pozitivni rezultati, te ukupna dobit u iznosu preko 49 miliona KM. U narednu 2019. godinu krenut ćemo sa još većim ambicijama. - naveo je gospodin Čergić.

Naglasio je da je u ovoj godini izvršen i prijem novih radnika, te da će od januara 2019. godine Rudnik brojati preko 3.000 zaposlenika. Prosjek plata banovićkih rudara ove godine veći je za 11%, a ukupna primanja, uključujući topli obrok i regres, iznose oko 1.445 KM što je dodatno popravilo standard rudara, kojima je ove godine isplaćena i trinaesta plata.

Na kraju obraćanja svim rudarima je čestitao Dan rudara, s naglaskom na rudare banovićkogrudnika, te naveo da je ovo praznik koji obilježava cijela Općina zbog činjenice da ovdje od rudarstva danas živi tri hiljade porodica.

Priliku da javno upute čestitke rudarima iskoristili su premijer Vlade TK Jakub Suljkanović i načelnik općine Banovići Midhat Husić, kao i predsjednik Skupštine Sindikalne organizacije RMU „Banovići“ d.d. Banovići Zijad Lačić. Čestitke su uputili i menadžmentu Rudnika na izvanredno ostvarenim poslovnim rezultatima u tekućoj godini.

Svi uspjesi Rudnika primjer su dobre saradnje rudara, menadžmenta i Sindikalne organizacije Rudnika, te je teško bilo izdvojiti pojedince. Ipak, kako tradicija nalaže i ove godine odabrani su i nagrađeni najzaslužniji zaposlenici. Za njih 72. na svečanoj sjednici uručene su nagrade i priznanja.

Posebno priznanje Uprava Društva ove godine dodijelila je i svojim poslovnim partnerima. „Povelju o poslovnoj – tehničkoj saradnji“ dobile su firme: JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, Alumina d.o.o. Zvornik i „Sisecam Soda Lukavac“ d.o.o. Lukavac.

Nakon dodjele priznanja i kulturno – zabavnog programa druženje sa gostima nastavljeno je uz koktel u holu Radničkog doma.

Dan rudara u u ovom gradu obilježen je nizom višednevnih prigodnih manifestacija, organizovani su zborovi radnika, sportska takmičenja, svečani ispraćaj penzionera, veče KUD-a i sevdaha, veče izvorne muzike, te rudarska zabava. Spektakularnim vatrometom stavljena je tačka na ovogodišnju proslavu Dana rudara u Banovićima.