ZBOG POLITIČKIH POENA PDA ŠIRI NEOSNOVANU PANIKU MEĐU UPOSLENICIMA

Oštro demantujemo navode Midhata Husića iznešene na predizbornom skupu Pokreta demokratkse akcije održanog u MZ Stražbenica 08. septembra, u kojima izjavljuje da je direktor rudnika „Banovići“ Elvir Salihović na jednom od proizvodnih sastanaka sa rukovodiocima Rudnika, na kojem Husić nije ni prisustvovao, najavio stečaj kompanije, koji će se desiti nakon izbora.

Primorani smo da oštro demantujemo ove tvrdnje jer su u potpunosti neosnovane i neistinite.

Naime, direktor Rudnika Elvir Salihović na pomenutom sastanku sa rukovodiocima Rudnika tražio je od pojedinih rukovodioca da učine da se radnici u ovo vrijeme ostave politike i podjela po bilo kojem osnovu, da predizborna kampanja ne smije uticati na proizvodnju, te da se zajednički mora raditi u cilju ostvarivanja zacrtanih ciljeva. Navodi da ukoliko se odmah ne počne raditi po tom principu može doći do ugrožavanja poslovanja. Ni u jednom momentu stečaj nije spomenut kao opcija.

Svrha sastanka bila je da se ukaže na ozbiljnost situacije globalnog karaktera, kada su u pitanju energenti, da se maksimalnim zalaganjem pokuša izvući najbolji rezultat, te da je vrijeme u kome nema mjesta neradu, neodgovornosti i nemaru prema pozicijama na kojima se nalaze kako rukovodioci, tako i svi radnici kompanije.

Evidentno je da pojedinci adekvatno ne obavljaju svoje radne zadatke i zbog toga trpi kompletan proces proizvodnje, zbog čega je Salihović na sastanku izjavio da je nerealna situacija u kojoj direktor, koji je relativno skoro došao na pomenutu poziciju i koji je odnedavno radnik Rudnika, više brine i zalaže se za kompaniju nego radnici koji već godinama za život zarađuju u Rudniku.

Ovom prilikom molimo vođe Pokreta demoktatske akcije da svoju predizbornu kampanju vode fer i korektno, bez klevetanja, izmišljanja, opstruiranja rada u Rudniku i izazivanja straha kod zaposlenika, ali i građana općine Banovići, zarad nekoliko glasova koji na ovaj način pokušavaju obezbijediti. Molba se posebno odnosi na zaposlenike Rudnika, pripadnike pomenute stranke, jer svi moramo biti svjesni činjenice da se ugalj mora proizvoditi i poslije izborne godine i da je Rudnik dugi niz godina najveći oslonac općine Banovići i da će tako ostati i u budućnosti, neovisno o tome ko stoji na direktorskoj poziciji.

Još jednom napominjemo da je RMU „Banovići“ d.d. Banovići najrespektabilniji rudnik u FBiH i stub i oslonac energetskog sistema naše države, kompanija koja redovno izmiruje svoje obaveze prema radnicima, državi i poslovnim saradnicima. Upravo iz ovih razloga nema mjesta za strah i brigu radnika, koje ovom prilikom molimo da ne nasijedaju na neistine o stabilnosti i funkcionalnosti Rudnika plasiranih od strane članova PDA.