PROIZVODNJA UGLJA I OTKRIVKE U PRVIH PET MJESECI NA ZADOVOLJAVAJUĆEM NIVOU

Kljuć uspijeha je dobra saradnja sa proizvodnim sektorom

Analizirajući realizaciju proizvodnih rezultata u prvih pet mjeseci ove godine može se zaključiti da su to rezultati koji nisu zabilježeni u prvom dijelu godine već duže vrijeme. To je potvrdio i novi v.d. izvršni direktor za tehničke poslove Selmir Bjelić, pred kojim je, kako kaže, težak zadatak održavanja proizvodnih aktivnosti na istom nivou.

- Situacija je trenutno zadovoljavajuća, uglavnom se sustiže planirana proizvodnja. Zadnjih mjesec dana, od kako smo preuzeli dužnost, vremenske prilike nam ne idu u korist. Uglavnom su to kiše koje stvaraju loše uslove za rad. I pored toga, maksimalno smo se angažovali i skoro pa održali planiranu proizvodnju. Ključ svega je dobra saradnja i komunikacija sa proizvodnim sektorom, sa upravnicima i tehničkim rukovodiocima Organizacionih jedinica – mišljenja je izvršni direktor za tehničke poslove.

Kako navodi, nikakve drastične promjene u proizvodnom procesu nisu napravljene u dosadašnjem periodu, osim sitnih promjena u tekućoj problematici. Smatra da u tom pogledu treba biti vrlo oprezan, odnosno da potrebe za promjenama nema sve dok su rezultati povoljni. Eksperimentisanje u ovom momentu moglo bi se negativno odraziti na poslovanje.

Nedostatak pomoćne mehanizacije je naslijeđen i dugotrajan problem

Nakon razgovora o dobrim rezultatima, neizbježno je bilo dotaći se i problema koji svakodnevno zadaju “glavobolju” u proizvodnom procesu. U ovom slučaju to je nedostatak pomoćne mehanizacije. Dugotrajan i teško riješiv problem Rudnika.

- Najveći problem na površinskim kopovima je svakako nedostatak pomoćne mehanizacije. Mi smo zatekli jako lošu situaciju po tom pitanju. Uhvatili smo se u koštac s tim problemom i nastojimo ga riješiti što brže. Imamo buldozere koji su povremeno operativni, to su ustvari stare mašine u koje je diskutabilno dalje ulagati.

Trenutno je u toku realizacija nabavke dva buldozera. Prošla Uprava je takođe pokrenula postupak nabavke dva buldozera, ali procedura nije završena zbog žalbi po raznim osnovama. Nadamo se da će potrebna mehanizacija do jeka sezone biti na površinskim kopovima, mada u ovom trenutku to ne zavisi od nas. – navodi tehnički direktor.

Ni postojeća dva gredera na površinskim kopovima nemaju neku veliku pouzdanost, zbog toga je u budućnosti planirana nabavka još jednog, kako bi se podigla pouzdanost i produktivnost za naredni period.

Transportni sistem: U toku radovi na postavljanju drobilice i veznog transportera, isporuka odlagača očekuje se u roku od 18 mjeseci

Radovi na izradi transporntnog sistema u narednom periodu biće usmjereni na postavljanje drobilice i veznog transportera, odnosno na stvaranje uslova za postavljanje odlagača za transportni sistem, za koga je već potpisan ugovor i isporuka se očekuje u narednih 18 mjeseci. Do tada svi ostali radovi na transportnom sistemu moraju biti završeni, uključujući i ugradnju drobilica kao i ispumpavanje jezera Ramići koje je već započeto.

- Transportni sistem ubrzat će proces odlaganja, povećati kapacitet otkrivke, a samim tim i ugljenih masa. Steći će se uslovi za brži razvoj kopa i njegovo širenje po planu- kaže tehnički direktor.

Vanrednu situaciju vezanu za korona virus zatekli su prilikom preuzimanja dužnosti, a to znači da je i rad u Rudniku organizovan u skladu s tim. Neke od poduzetih mjera u suzbijanju širenja virusa uticale su i na realizaciju planova proizvodnje. Posebno se to odrazilo na proizvodnu dinamiku u jami.

- Bili smo prinuđeni određeni broj radnika poslati na godišnji odmor, kako bi smanjili broj ljudi, a takođe smo donijeli Odluku da smjene radnika završavaju sat ranije kako bi se izbjegli kontakti između smjena. Naravno da se to odrazilo i na proizvodnju, trenutno su takve okolnosti, ali smatram da smo i u ovoj situaciji napravili dobar posao – ističe Bjelić.

Radovi u jami teku planiranom dinamikom, završetak radova u otkopnom polju Z8 planiran do kraja septembra

Najbolji način upoznavanja rada u Rudniku je obilazak proizvodnih pogona, jer tek tada je moguće vidjeti realnu sliku stanja. Time se vodio i izvršni direktor za tehničke poslove koji je za kratak period u više navrata obišao sve proizvodne pogone.

- Radovi u jami trenutno teku po planu, radi se na širokom čelu u otkopnom polju Z8, u kome je ostalo još 180 metara dužine, što znači da bi po dosadašnjoj dinamici, otkopavanje trebalo biti završeno za tri mjeseca. Krajem septembra široko mehanizovano čelo bilo bi prebačeno u novopripremljeno otkopno polje Z4/3- kaže tehnički direktor Rudnika.

Po dosadašnjoj praksi prebacivanje opreme iz jednog otkopnog polja u drugo traje negdje oko mjesec dana, pa je realno očekivati, ukoliko proizvodnja bude išla planiranom dinamikom, da će radovi u novom otkopnom polju započeti početkom novembra.

Slabiji rezultati na izradi pripremnih prostorija dobrim dijelom su rezultat i nerealno postavljenih planova

Ono što je simptomatično posljednjih nekoliko godina jesu ispodplanski rezultati na realizaciji pripremnih prostorija u podzemnoj eksploataciji uglja. Prema mišljenju izvršnog direktora ti rezultati posljednjih mjeseci usko su vezani i za pojavu korona virusa, ali takođe smatra da su godinama neki od tih planova nerealno postavljeni, što za posljedicu donosi neispunjenje, odnosno niske procente realizacije.

- U idealnim uslovima ovi planovi bi možda i mogli biti realizovani, ali u rudarstvu teško možete računati na idealne uslove, jer ukoliko samo jedan od njih ne bude ispunjen, izrada pada - kaže Bjelić.

Nakon što su završeni svi pripremni radovi, očekuje se montaža kombajna za izradu projekta niskopa JUG-4 u podzemnoj eksploataciji uglja

Započeti projekat izgradnje niskopa JUG-4 trenutno je u fazi mirovanja. Nakon što su završeni zemljani radovi, ulaz, struja i voda, nabavljena čelična podgrada i kombajn, trebalo se pristupiti montaži i uvođenju mašina. Iako je projekat planirano raditi u vlastitoj režiji, problem je ponovo izazvala situacija vezana za virus. Naime, proizvođači mašina koji bi trebali biti prisutni prilikom montaže upravo zbog virusa nisu bili u mogućnosti doći, pa su radovi odgođeni do stabilizacije stanja.
Na kraju razgovora v.d. izvršni direktor za tehničke poslove imao je i poruku za radnike...

-Kao rukovodilac proizvodnog sektora imam potrebu poručiti radnicima da trenutno u proizvodnom smislu nemamo razloga za brigu, jer imamo kontinuitet proizvodnje. Potreban nam je samo uredan rad, red i maksimalna anagažovanost. Svima nama jednako su važni dobri poslovni rezultati kako do kraja godine, tako i u daljoj budućnosti. Dosadašnju dobru komunikaciju i međusobno razumjevanje moramo nastaviti.

Takođe poručujem da nema mjesta za paniku kada je u pitanju širenje korona virusa. Mi svakodnevno provodimo mjere zaštite, kontrolišemo njihovu primjenu, maksmimalno se trudimo da preventivno djelujemo, uz nadu da će ova neugodna situacija što brže proći. Ono što od radnika tražimo jeste strogo pridržavanje datih naredbi i oprez, kako bi sve ovo prevazišli što bezbolnije čuvajući sebe i druge - završava razgovor Bjelić.