Obzirom da je ove godine navršeno 70 godina od izgradnje pruge Brčko – Banovići ali i nastanka Rudnika „Banovići“ tim povodom organizovan je niz manifestacija koje su se održavale od 04. do 07. novembra. Obilježavanje je počelo svečanom akademijom u Banovićima gdje je upriličena izložba arhivskih dokumenata i fotografija iz vremena izgradnje pruge. Izložba je prezentovana u organzaciji Arhiva Tuzlanskog kantona, Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Muzeja Istočne Bosne.
Izložba je bila finale sedmomjesečne organizacije ove manifestacije i idealna prilika da se stariji prisjete načina na koji se nekad radilo i kako se nemoguće pretvorilo u moguće, a mlađima da se educiraju o nečemu što nemaju priliku slušati i vidjeti svaki dan, te upoznaju sa nastankom pruge koja je bila i ostala okosnica privrednog razvoja ovog područja.
Fotografije ujedinjenih mladića i djevojaka, dokumenti i zapisi stari sedam decenija koji su u to vrijeme privuki pažnju svjetskih medija, danas su vrijedni dokazi svakodnevnih planova i realizacije poslova tokom cijelog perioda izgradnje. U to vrijeme nije bilo tendera ni javnih natječaja radilo se po drugim kriterijima. Dobrovoljno su radili svi, od djece do staraca, ručno uz pomoć krampe i lopate. Niko se nije žalio i nikome nije bilo teško, radilo se sa velikim zadovoljstvom. Nasmiješena djeca u velikom poslu, daleko od kuće i po nekoliko stotina kilometara najbolji su prikaz nekadašnjeg jedinstva, snage i volje za obnovom ratom uništene države. Ovaj događaj još uvijek živim „omladincima“ probudio je sjećanje na vrijeme kada su sa velikim entuzijazmom stvarali i gradili svoju zemlju.
Safet Okanović jedan je od volontera koji su svojim rukama danonoćno pravili prugu. Na pruzi je radio skoro četiri mjeseca i kako kaže na taj način je ostavio svoj pečat u vremenu.
-Ja to vama ne mogu riječima opisati, još kada se sjetim kad je Tito došao kakvo je to slavlje bilo. Sa pjesmom radiš, sa pjesmom ustaneš, sa pjesmom legneš – sjeća se Okanović.
Nakon izložbe fotografija upriličena je i svečana akademija u Pozorišnoj Sali Radničkog doma, na kojoj je u ulozi domaćina govorio direktor rudnika „Banovići“ dr. Munever Čergić koji je istakao važnost pruge Brčko – Banovići kako za razvoj Općine tako i za cijeli region.

-Oni koji su pravili strategiju za prugu davne 1946. godine zasigurno nisu pogriješili, jer izmeđuostalog bez nje ne bi bilo moguće proizvesti niti prevesti ovolike količine uglja koje eksploatiše rudnik „Banovići“, rekao je dr. Čergić.

Isto mišljenje imao je načelnik Banovića Midhat Husić koji je naveo da je pruga otvorila ovaj mali gradić ka Evropi, da se njom i danas vozi i da zahvaljujući pruzi Rudnik sve bolje i bolje posluje, otvaraju se nova radna mjesta i širi turizam.
Svečanoj akademiji prisustvovala je i delegacija Vlade TK u ulozi generalnog pokrovitelja ove manifestacije. Premijer Bego Gutić u obraćanju prisutnima istakao da su ovu prugu nekada zvali i prugom uglja i hljeba, jer su njom eksploatisana i druga privredna bogatstva. Obzirom na veliki značaj pruge mišljenja je da bi se ovakve manifestacije trebale održavati svake godine.Manifestacija je upotpunjena i bogatim kulturno – zabavnim programom, a ono što je posebno privuklo pažnju prisutnih je odigrani igrokaz u kojem su simulirana vremena izgradnje pruge od početne ideje do puštanja u rad, te historijske posjete Josipa Broza Tita. Prikazano je obilje tačnih, vjerodostojnih podataka i događaja iz tog vremena.

Obilježavanje godišnjice nastavljeno je i narednih dana kada je upriličena simbolična vožnja vozom od Banovića do Brčkog. Interesovanje za ovo nesvakidašnje putovanje jednom od najpoznatijih jugoslovenskih pruga bilo je veliko, tražilo se mjesto više. Između ostalih putnici su bili i starci koji su prije 70 godina u izgradili prugu. Čekajući da voz krene zabavljali su se uz radničke pjesme prošlog vremena i neizostavno narodno kolo.

Lokomotiva sa šest vagona ukrašena sa dvije bosanskohercegovačke i neizostavnom rudarskom zastavom u 10 sti krenula je put Brčkog. Na putu do tamo pridružilo im se još nekoliko stotina putnika iz drugih gradova.Višednevne aktivnosti obilježavanja završene su u Brčkom izložbom fotografija i okruglim stolom na temu „Sedam decenija pruge Brčko – Banovići, historijski, društveni, privredni i razvojni značaj“.

Pruga o kojoj su pisali i govorili veliki umjetnici ostat će simbol jednog vremena i biće upamćena prvenstveno iz razloga koji je u svom djelu spomenuo i Miroslav Krleža, rekavši: Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca.


PODSJETNIK NA IZGRADNJU PRUGE BRČKO - BANOVIĆI


Ideja o izgradnji željezničke pruge koja bi spajala bogata nalazišta uglja banovićkog bazena sa glavnim saobraćajnicama a preko njih i sa udaljenim potrošačkim centrima postojala je i prije Drugog svjetskog rata. Bogate naslage banovićkog uglja sa pogodnim uvjetima eksploatacije potakle su najviše rukovodeće organe privrede na početak gradnje ove pruge.
Pruga Brčko – Banovići bila je prvi projekat u Evropi realiziran na dobrovoljnoj saradnji gdje je učestvovalo 62.268 omladinaca iz 20 zemalja svijeta raspoređenih u 120 radnih brigada, a završena je u rekordnom roku od šest mjeseci. Prve omladinske radne brigade u Banoviće stigle su u maju 1946. godine da bi im se kasnije pridružilo i hiljade ostalih dobrovoljaca, koji su simboličnim udarcem krampe otvorili radove na pruzi Brčko – Banovići. Iskopali su na tone zemlje i kamena, sagradili prugu dugu 92 kilometra, 20 mostova, dva tunela u dužini od 667 metara, te posao završili 22 dana prije zadatog roka.
Radilo se lopatama i krampama, mehanizacije skoro da nije ni bilo, ali norme su se morale ispuniti jer je pruga dato obećanje koje je moralo biti ispunjeno do 29. novembra 1946. godine. Omladina koja je dala nemjerljiv doprinos izgradnji tadašnje Jugoslavije bili su dobrovoljci kojima ni krv ni žuljevi na rukama nisu bili prepreka da posao završe i prije vremena.
Sedmog novembra prije sedamdeset godina iz Banovića je krenuo prvi voz natovaren ugljem u kompoziciji sa dvanaest vagona u pravcu mjesta koja su željno iščekivala banovićko crno zlato
Pruga je bila okosnica razvoja privrede u ovoj regiji zbog čega je došlo do intenzivnije i masovnije eksploatacije uglja u rudarskom bazenu, a kasnije razvoja i ostalih grana privrede. Osim što je osiguravala opskrbu ugljem velikih gradova u dolini Save, bila je značajna i radi opskrbe hranom izgladnjele i ratom razorene sjeveroistočne Bosne.