Nešto ranije pisali smo o započetim radovima na uređenju prostora za smještaj kompletne arhivske građe i dokumentacije Rudnika koju je Zakonom nužno arhivirati. U posljednje dvije godine urađen je veliki posao. Iz pogona gdje je do sada bila smještena arhiva u novi prostor prevezeno je više od 20.000 registratora arhivske građe.

Stara upravna zgrada Čubrić lokacija je u kojoj je uređena, prepakovana, registrovana i u savremene pokretne ormare posložena postojeća arhiva.Takođe u skladu sa Zakonom prošle godine Arhivu TK predato je 100 metara arhivskog materijala.

Da Rudnik danas ima jednu od najuređenijih i najsigurnijih arhiva potvrdio je i Emir Rahmanović rukovodioc Službe za opšte poslove koji rukovodi i ovim aktivnostima.

  • -Što zbog zakonske obaveze što zbog očuvanja bitnih materijala i dokumenata Rudnika koji u svakom momentu trebaju, radili smo na osavremenjavanju arhive i uređenju arhivskog prostora. Uloženi su veliki napori ali i finansijska sredstva. Stiču se uslovi za početak procesa digitalizacije, koja bi pomogla u procesu pronalaženja i korištenja arhivske građe, ali i većem stepenu sigurnosti i očuvanja - kazao je Emir.

Za razliku od većine arhivskih prostora rudnička arhiva smeštena je u suhu, prozračnu i osvijetljenu prostoriju što je velika prednost za očuvanje kompletne arhivske građe.