Skupština Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona jednoglasno je donijela odluku o dodjeli priznanja Zlatna plaketa s ljiljanom menadžmentu Rudnika mrkog uglja "Banovići".

Plaketa je vid zahvale za nesebičan rad, angažovanje i izuzetan doprinos u globalnom rješavanju socijalno-egzistencijalnih problema demobilisanih boraca, kao i zapošljavanje velikog broja demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u RMU Banovići d.d. Banovići putem konkursnih procedura od 2005. do 2017. godine - navodi se u saopćenju Saveza.

Rudnik je, kako se navodi, od 2004. do maja 2017. u stalni radni odnos primio 1.529 novih radnika. Njih 836 ili 54 posto su pripadnici boračkih kategorija, a RMU Banovići boračku populaciju pomnaže i zapošljavanjem velikog broja radnika na povremenim poslovima.

-Ovaj rudnik je jedno od rijetkih privrednih društava koje je i nakon završetka rata u BiH nastavilo podržavati one koji su najzaslužniji za njenu odbranu - kaže se u saopćenju.Tuzlanskog kantona Savez demobilisanih boraca zvanično je i uručio plaketu direktoru Društva dr. Muneveru Čergiću.